23 C
Paşcani
joi, octombrie 10, 2024

Zile libere pentru elevi și angajații din educație. Pe 23 și 24 ianuarie, după doar două săptămâni de școală, elevii vor sta acasă / Orele trebuie recuperate până pe 28 februarie

Elevii și profesorii au 2 zile libere, pe 23 și 24 ianuarie, luni și marți, după ce Guvernul a decis la finalul anului trecut să lege ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor, care pică într-o zi de marți (n. red zi liberă prin Codul Muncii), cu weekendul pentru a crea o așa-numită “punte”. Astfel a fost declarată liberă și ziua de 23 ianuarie, prin Hotărâre de Guvern aprobată la finalul anului trecut. Este zi liberă pentru toți angajații din sectorul bugetar, inclusiv pentru profesori și pentru personalul din școli. Pe 24 ianuarie este sărbătorită și Ziua Internațională a Educației, cu elevii și profesorii acasă.
  • Anul acesta, Guvernul a aprobat 3 zile libere, dintre care 2 pică în timpul anului școlar și afectează structura anului școlar: 23 ianuarie și 2 iunie 2023. Prima zi trebuie recuperată până pe 28 februarie, iar ziua de 2 iunie liberă trebuie recuperată până în data de 30 iunie, deși vacanța de vară începe pe 17 iunie 2023. Detalii aici
  • Următoarea vacanță este în februarie, o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023; Calendarele școlare pentru fiecare județ în parte pot fi descărcate de aici, în format .jpeg sau .pdf.

24 ianuarie este Ziua Unirii Principatelor (Mica Unire) și anul acesta pică într-o zi de marți. Guvernul Ciucă a decis să acorde o zi liberă, luni, 23 ianuarie, pentru a crea o punte cu weekendul. Ziua liberă afectează, însă, școala, astfel că elevii și profesorii vor sta acasă 4 zile, dintre care 2 zile de școală.

Amintim că al treilea modul din anul școlar a început pe 9 ianuarie. Mini-vacanța vine așadar după doar 2 săptămâni de cursuri.

“Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituțiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în motivația Hotărârii Guvernului.

Potrivit Hotărârii de Guvern aprobate pe 28 decembrie privind acordarea de zile libere legale, altele decât cele de sărbătoare legală pentru 2023, ziua de 23 ianuarie trebuie recuperată până în data de 28 februarie.

Continuarea pe edupedu.ro

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70