15.7 C
Paşcani
marți, aprilie 30, 2024

Profesori ieșeni la protest la Guvern, azi: vor salariu mediu de 5.200 lei în loc de 3.000. „Așa spune legea”

Trei federaţii reprezentative din învăţământ protestează în faţa Palatului Victoria astăzi, de la ora 11.00, pentru că Guvernul încă nu a aplicat legea salarizării unitare la 2 ani de la termenul prevăzut legal. Vor participa şi reprezentanţi de la Iaşi. Un cadru didactic ar trebuie să aibă un salariu de 5.200 de lei în 2022, însă are doar 3.000 de lei. Sindicatele din învăţământ spun că Executivul nu a stabilit nici măcar un calendar al aplicării legii, deşi aceasta este finalizată din 2017.

Reprezentanţii sindicatelor au explicat că acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă atât personalul didactic, cât şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi superior. Tot aceştia explică că multe unităţi de învăţământ se confruntă cu lipsa personalului nedidactic şi că această categorie de personal nu beneficiază de sporuri pentru condiţiile de muncă. Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, explică că personalul nedidactic reprezintă una dintre cele mai afectate categorii.

„Avem trei componente, toate categoriile din învăţământ sunt într-o stare foarte gravă, începând cu personalul nedidactic care are cea mai grea situaţie, şi continuăm cu personalul auxiliar şi didactic. Noi solicităm majorarea salariului personalului nedidactic şi aplicarea în totalitate a legii 153/2017, aşa cum ne-a fost promis. Să nu uităm că învăţământul pregăteşte viitorul României. Dacă vom considera că învăţământul poate fi trecut la diverse şi viitorul României va fi tot la diverse”, a afirmat Laviniu Lăcustă.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole