24.1 C
Paşcani
joi, august 11, 2022

Vin concediile! Avertizare de călătorie de la medici: ce vaccinuri sunt necesare în funcţie de ţara în care mergeţi

Pentru că numărul ieşenilor care îşi doresc o vacanţă într-o zonă exotică este în creştere în ultima perioadă şi pentru că perioada vacanţei este aproape, medicii îndeamnă la vaccinarea împotriva unor boli, în ţările cu risc. Cei care doresc sejururi în state tropicale şi nu numai trebuie mai întâi să se informeze asupra condiţiilor medicale de călătorie.

Există state sau zone geografice unde anumite vaccinuri sunt obligatorii sau sunt doar recomandate. Recomandările prinvind condiţiile de călătorie pot fi găsite pe site-ul MAE. „Trebuie să se ştie că există o serie de boli care se transmit în special prin muşcătura de insecte, cum ar fi febra galbenă, pentru care unele state impun obligativitatea vaccinului şi malaria, pentru care se poate face profilaxie. Cazuri de malarie ale unor persoane venite din ţări cu risc am tratat şi noi la spital. Persoanele respective au ajuns să contracteze boala pentru că nu au respectat condiţiile de prevenţie”, a spus dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

De exemplu, pentru Tanzania vaccinul pentru febra galbenă nu este obligatoriu. Dacă planul de călătorie prevede şi un circuit în Kenya, atunci vaccinul devine obligatoriu, deoarece călătoria implică tranzitarea a două ţări africane şi implicit prezentarea carnetului galben de vaccinare, adică dovada vaccinării împotriva febrei galbene. Acest vaccin este obligatoriu şi pentru ţări precum Burkina Faso, Ghana, Guyana, Camerun, Congo, Liberia, Mali, Niger, Republica Centrafricană, Rwanda, Senegal, Togo, Coasta de Fildeş, Zair sau Benin. Pentru Africa de Sud, vaccinurile recomandate erau pentru febra galbenă, hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febra tifoidă, poliomielita şi rabie.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Tineri amendați pentru lipsa de educație

Doi tineri din Pașcani au fost surprinși de Poliția...

Accident rutier cu patru victime la Butea

Accident rutier cu trei victime in comuna Butea. Evenimentul...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow