13 C
Paşcani
marți, aprilie 30, 2024

Carabinierii au descins la Pașcani: vor bani de la „Grasu“ şi „Blonda“. Detalii de groază

O reţea incredibilă de criminalitate, prostituţie şi spălare de bani a fost definitiv destructurată în urma unei bune colaborări a Poliţiei ieşene şi a Carabinierilor din Bergamo. Reţeaua, condusă de „Grasu“ şi „Blonda“, doi păşcăneni de 43 respectiv 25 ani, a reuşit să adune averi de milioane de euro exploatând fete sărace, de la ţară, pe care le racolau prin cele mai ingenioase minciuni. În scurt timp, tinerele ajungeau efectiv sclave sexuale ale grupării. „Grasu“ şi „Blonda“, în schimb, prosperau de la an la an, ajungând în ultimul timp să deţină în Italia apartamente de sute de euro fiecare. Povestea destructurării celei mai înfricoşătoare reţele de criminalitate din Iaşi.

Poliţia italiană şi cea românească au descins ieri dimineaţă la mai multe adrese din Paşcani, Iaşi şi Suceava, într-un important dosar penal pentru trafic de persoane şi spălare de bani. Opt persoane care făceau parte dintr-un grup infracţional au fost arestate anul trecut în Italia, iar proprietăţile acestora din România au fost confiscate.

„Astăzi, 30 iunie, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Iaşi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Teritorială Iaşi, împreună cu carabinierii Comandamentului Regional al Carabinierilor din Bergamo, efectuează cinci percheziţii domiciliare, în judeţele Iaşi şi Suceava, pentru completarea probatoriului, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări pentru trafic de persoane şi spălare de bani. Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2015 – 2019, opt persoane ar fi exploatat sexual 11 tinere, în oraşul Bergamo – Italia, prin obligare la practicarea prostituţiei. De asemenea, şase dintre persoane ar fi fost implicate şi în activităţi de spălare a banilor obţinuţi în urma traficului de persoane. Concomitent, pe teritoriul Italiei, a fost efectuată o percheziţie domiciliară, în urma căreia a fost pus în executare un mandat de arestare preventivă emis de autorităţile judiciare Italiene. Scopul acţiunii a fost acela de a obţine probe în cauzele penale şi de a îndeplini procedura de sechestru asigurator cu privire la mai multe imobile“, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

Anchetatorii au ascultat telefoanele membrilor grupului infracţional condus de către Adrian Constantin Murariu şi Rozalia Cosmina Fîţă, ambii fiind arestaţi în anul 2019. Au mai fost arestaţi Mihaela Fîţă – mama Rozaliei Fîţă, precum şi rude ale lui Murariu: soţia lui, Marinela Andreea Murariu, sora acestuia, Gabriela Huţanu, cât şi socrii acestuia.

Membrii grupului infracţional ofereau împrumuturi prostituatelor române, cărora le percepeau dobânzi foarte mari, de obicei cerând garanţii imobiliare. Cu banii obţinuţi, familia de români şi-a cumpărat case, terenuri şi maşini, atât în România cât şi în Italia. În anul 2019, judecătorii de aici au pus sechestru pe mai multe conturi bancare, trei apartamente în România în valoare de 150.000 de euro, şase terenuri agricole în România în valoare de 55.000 euro, alte două apartamente în Bergamo în valoare de peste 500.000 de euro, dar şi bani în numerar, aproximativ 40.000 de euro.

Cine sunt „Grasu“ şi „Blonda“

Grupul era alcătuit din şapte „peşti“, şase bărbaţi şi o tânără din Paşcani, în vârstă de 25 de ani în 2019 la reţinere, toţi acum condamnaţi. Fata de 25 de ani racola tinere din zona Paşcaniului prin intermediul unei alte persoane, iar aceasta le trimitea în Italia, unde erau puse să se prostituieze. Liderul grupării era un păşcănean în vârstă de 43 de ani, poreclit „Grasu“, iar mâna dreaptă era tânăra din Paşcani, Mihaela Fîţă, zisă „Blonda“.

Fetele tinere erau racolate din oraş sau din comunele din jur. Multe erau momite cu un loc de muncă în Italia şi apoi erau puse să se prostitueze la periferia oraşului Bergamo. Fiecare trebuia să cotizeze o taxă între 100 şi 150 de euro pe zi. Reţeaua a intrat în atenţia carabinierilor din Bergamo în 2019. Atunci s-au operat percheziţii în mai multe locaţii în zonele Ghisalba şi Calcinate (Bergamo) la şase români şi un albanez, iar cei de la BCCO Iaşi, într-o suburbie a Paşcaniului. De aici au ridicat şi arestat-o pe Mihaela Fîţă. În Bergamo, poliţiştii au găsit în locuinţele celor şase români şi la albanez suma de 70.000 de euro. Grupul avea „la stradă“ 14 fete atunci.

„Membrii grupului infracţional au racolat în mod direct sau prin intermediul altor persoane (mâna dreaptă a liderului grupului era o fostă prostituată, din Paşcani, în vârstă de 25 de ani – n.r.) tinere minore sau majore, care, sub pretextul unor relaţii de prietenie şi asigurarea unui loc de muncă stabil în Italia, le-au determinat să accepte să efectueze deplasări în Bergamo, unde erau preluate, apoi le era îngrădită libertatea de mişcare prin confiscarea actului de identitate şi a telefonului, prin constrângere psihică şi ameninţări cu acte de violenţă extremă – mutilări ale feţei, dar şi agresiuni de natură psihică şi sexuală, fiind determinate ulterior să practice prostituţia. În fapt, unele victime au fost determinate să practice prostituţia pe raza municipiului Paşcani, ulterior fiind transferate în Bergamo, unde s-a continuat exploatarea acestora în stradă. Victrimele proveneau din mediul rural, sau municipiul Paşcani, cu un nivel redus de educaţie şi situaţie familială şi materială precară, unele dintre fetele exploatate provenind din centre de plasament“, potrivit comunicării DIICOT.

În urma cercetărilor a rezultat faptul că grupul era „activ“ încă din anul 2008, iar aceştia erau „experţi“ în racolare, transport, cazare şi exploatarea victimelor. Românii aveau străzile pe care le controlau, în zonele Ghisalba şi Calcinate, aflate la periferia oraşului Bergamo. Aceştia încasau taxa de „post“ de la fiecare prostituată, 100-150 euro/noapte.

„Grasu“ avea afaceri şi la Paşcani

Carabinierii au aflat că liderul grupării, zis „Grasu“, coordona şi o afacere în Paşcani prin care împrumuta bani cu dobânzi mari, cămătărie. De asemenea, acesta cumpăra terenuri şi imobile prin România, cu bani rezultaţi din prostituţie. Tot „Grasu“ era cel care se ocupa de cazarea victimelor în apartamentele închiriate şi îi controla pe ceilalţi membri din grupare printr-o stare de dependenţă, „prin furnizarea contra cost a drogurilor, autoturisme, închirierea unor locuinţe, pentru care aceştia achitau sume mari de bani proveniţi din actele de prostituţie ale victimelor“, au subliniat anchetatorii.

Despre „Blondă“, anchetatorii spun: „O femeie cu o capacitate criminală impresionantă şi care nu a demonstrat niciodată milă fetelor exploatate. Pentru fete, ea le explica faptul că şi ea a început aşa, ca prostituată pe stradă, şi că acum nu mai lucra şi încasa doar banii“.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole