17.4 C
Paşcani
sâmbătă, octombrie 5, 2024

Ziua Iei, la Deleni – atelier de cusături tradiționale, inaugurat în zi de sărbătoare – FOTO

Zi incarcata de traditii, bucurie, dans si cantec popular la Deleni. Joi, de Sanzaiene, intreaga comunitate a sarbatorit Ziua Iei. Evenimentul a inceput de dimineata la „Casa bunicilor” din Deleni, un loc desprins parca din povestile lui Ion Creanga, infiintat de Benone Rascu.


A avut loc un program artistic oferit de copiii Grupului Muguri de Stejar, coordonat de Maria Salaru. In a doua parte a evenimentului cultural, a avut loc inaugurarea unui loc unde traditiile sa fie pastrate. In Slobozia, administratia locala a deschis oficial un atelier de cusaturi traditionale, mestesuguri si arta culinara.

O localnica, cu radacini in Tara Lapusului, in inima tarii, ii va invata pe copiii din comuna cum sa creeze prin arta cusutului, traditionala camasa romaneasca, dar si alte obiceiuri din viata romanilor.

Dupa inaugurare a avut loc si o sezatoare, asa cum era in gospodariile de odinioara. Pe langa cantecele si strigaturile specifice, s-a si dansat pe muzica populara.

Toata lumea a fost joi imbracata in ia traditionala, iar la final, au fost daruite placinte.

De precizat este si faptul ca atelierul nu este doar un loc unde se invata despre obiceiurile traditionale, ci unde se regasesc si obiecte vechi, precum razboi de tesut, haine populare, covoare si icoane sfinte.

 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70