15.7 C
Paşcani
marți, aprilie 30, 2024

Fermier judecat pentru că a folosit terenul unei consătence fără acordul ei

Un fermier din Heleşteni a ajuns să fie judecat pentru mişmaşuri cu fonduri europene din cauza unui singur contract de arendă din cele peste 200 semnate. Lui Benone Şofrac i s-a reproşat „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”. Fondurile obţinute pe nedrept au reprezentat doar 1,3% din totalul subvenţiilor încasate de Şofrac, dar acest lucru nu l-a scăpat de o pedeapsă penală. Faptele de care a fost acuzat fermierul s-au petrecut în 2013-2014. Şofrac îşi înfiinţase o societate, Agro Heleşteni SRL, prin care administra o suprafaţă de aproximativ 500 ha, arendată de la 218 localnici. Trebuiau să fie 219, dar fermierul nu a reuşit să o găsească şi pe G.E., proprietara a 2,17 ha.

Ca să nu mai schimbe hârtiile deja redactate, el a depus documentaţia la primărie, precizând că unul dintre proprietari nu a putut fi contactat. „I-am explicat atunci lui A.L.V. (agentul agricol al primăriei, n.r.) faptul că nu o găsisem pe G.E. să discut cu ea şi să semneze. A fost de acord să înregistreze contractul aşa nesemnat, urmând să rectificăm problema după ce o găseam şi discutam cu ea. Eram presat de timp, întrucât voiam să depun actele la APIA pentru subvenţie”, avea să explice Şofrac în instanţă. Doar că G.E. nu locuia în Heleşteni, aşa că timp de doi ani contractul de arendă a rămas nesemnat.

În 2015, G.E. a vrut să-şi vândă terenul, moment în care a aflat de faptul că Şofrac îl exploata deja. A urmat o acţiune în instanţă, în care Şofrac a fost condamnat să-i plătească despăgubiri femeii pentru că îi ocupase terenul. În plus însă, a urmat şi o anchetă a DNA referitoare la subvenţiile pe care le primise prin APIA. Din cei 677.000 lei primiţi ca subvenţie, aproximativ 8.800 fuseseră încasaţi pe parcursul a doi ani pentru cele 2,17 ha exploatate în baza contractului de arendă nesemnat. În faţa procurorilor, Şofrac a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Acesta i-a adus o pedeapsă de 1 an şi 4 luni de închisoare din partea magistraţilor Tribunalului ieşean. Sentinţa a fost atacată în faţa Curţii de Apel de către APIA, întrucât judecătorii Tribunalului au lăsat nesoluţionată problema subvenţiei încasate în plus.

Sursa Ziarul de Iași

Alte articole