18.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022

22.000 de români au cerut să fie păsuiţi de bănci în primele luni din 2021. Experţii atrag atenţia ce riscuri vin la pachet

Cu veniturile afectate de pandemie, zeci de mii de oamenii n-au mai putut să îşi plătească ratele nici anul acesta. Datornicii vor fi păsuiţi de bănci maximum 9 luni, dacă nu au beneficiat de această facilitate în 2020. O soluţie temporară care vine la pachet şi cu riscuri, atrag atenţia experţii.

În total, aproape 22 de mii de români au cerut sprijinul băncilor în primele luni ale acestui an, arată datele oficiale.

Irina Chitu, analist financiar: „Conform legii, cei care au deja restante la credite nu au mai putut solicita suspendarea ratelor. Au fost multe bănci care au sunat proactiv proprii clienti, cărora li se încheia perioada de suspendare şi acolo unde a fost nevoie li s-au oferit soluţii”.

În plus, în al doilea an al pandemiei, au putut beneficia de facilitate doar cei care nu au cerut perioada maximă de amânare în 2020. Spre exemplu, cei care anul trecut şi-au îngheţat ratele timp de şase luni de zile, au putut beneficia acum de încă trei luni. Cele mai puţine cereri au venit din partea companiilor: doar 800 de cereri.

Atenţie însă: suspendarea este o soluţie temporară ce aduce şi costuri suplimentare: o creştere de 6 la sută în cazul unui credit de nevoi personale şi 12%, în cazul unui împrumut ipotecar.

Asta înseamnă că pentru un credit de nevoi personale veţi plăti trei rate în plus pentru suspendarea cu 9 luni a creditului. În schimb, în cazul unui credit ipotecar, veţi plăti şase rate suplimentare doar pentru ca aţi apelat la aceasta variantă.

Anul trecut, aproape 687 mii de români şi-au amânat ratele, fie în baza ordonanţei guvernului, fie pe ofertele băncilor.

Sursa Observator

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...

Doua persoane, înecate in raul Moldova

Tragedie in comuna Miroslovești. Doua persoane sau înecat in raul...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow