1.4 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 4, 2021

Un veteran de război ajuns la centenar va fi sărbătorit la Soci, a treia zi de Paște – VIDEO

Eveniment deosebit a treia zi de Paste, 4 mai, in satul Soci din comuna Miroslovesti. Parohia Sfintii Voievozi invita intreaga comunitate sa participe la aniversarea unui secol de viata a veteranului de razboi, Ioan Paiu. Festivitatea va avea loc la Biserica de lemn, Sfintii Imparati Constantin si Elena.

La ceas aniversar, alaturi de veteranul de razboi vor fi si invitati de seama. Asociatia pentru Veteranii de Razboi, Asociatia Cultul Eroilor – Regina Maria, Brigada 15 Mecanizata – Podu Inalt, Garnizoana Iasi si reprezentanti ai Consiliului Judetean Iasi vor fi alaturi de eroul care si-a pus intreaga viata in slujba patriei si a neamului. Potrivit celor spuse de preotul Romica Siminciuc, cel care ii este mereu alaturi veteranului de razboi, evenimentul va incepe cu o slujba de la ora 9:30, iar festivitatea va avea loc de la 10:30.

Mosu’ Nica, asa cum este cunoscut de localnici, este un supravietuitor al luptelor de la Cotul Donului si Stanlingrad, iar pe 4 mai, ajunge la centenar. Povestea lui de viata a fost prezentata si in cadrul seriei de emisiuni Reporter TV – despre oameni si locuri, difuzata de BIT TV. A fost impuscat in razboi, iar timp de cinci săptămâni a suportat durerea fără îngrijiri medicale si hrana.

A reuşit să se ţină în viaţă cu spice de grâu coapte în jar şi cu gândul că va ajunge acasă, printre cei dragi.

În speranţa că va ajunge la un spital, iar rănile de pe trup îi vor fi oblojite, s-a agăţat de fiecare maşină sau căruţă care trecea pe drum. Într-un final a fost dus cu un avion la o unitate medicală, iar apoi a ajuns în localitatea natală.

Desi are o varsta inaintata, Mosu’ Nica este nelipsit de la slujbele de duminica de la biserica, iar la sfintirea lacasului de cult din lemn din sat, in urma cu trei ani, a primit diploma de onoare “Stefan cel Mare si Sfant”.

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

FOTO | Cupluri de aur premiate de Ziua Națională, la Heleșteni

Respectul, iubirea si daruirea de a merge alaturi de partenerul de viata, timp de jumatate de secol,...

A început montarea căsuțelor pentru Târgul de Crăciun de la Pașcani. Deschiderea ar urma să fie săptămâna viitoare

Au inceput sa fie montate casutele de lemn pentru targul de Craciun pe esplanada din municipiul Pascani....

VIDEO | El este medicul pășcănean decorat de președintele țării. Sergiu Ungureanu – tânăr din Republica Moldova, doctor dedicat Pașcaniului

Un medic pascanean a fost decorat cu ordinul Meritul Sanitar in grad de cavaler, de catre presedintele...

VIDEO | Maria Ojică a trecut încă o etapă din SuperStar. Se află printre ultimii opt concurenți

Maria Ojica, tanara de 21 de ani din municipiul Pascani a reusit sa treaca si de prima...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI