8 C
Paşcani
joi, septembrie 23, 2021

În aşteptarea căldurii: RAGCL cauta furnizor de gaz, opoziţia postează mesaje cinice

 

 

Păşcănenii mai au de aşteptat până când vor avea, din nou, apă caldă şi căldură. Vorbim de cele peste 2400 de familii care au mai rămas abonate la sistemul centralizat de încălzire şi unităţile de învăţământ. Conducerea RAGCL Paşcani susţine că în câteva zile va semna contractul cu noul furnizor de gaze şi că cel târziu săptămâna viitoare va relua producţia şi distribuţia de căldură.
Regia a primit deja trei oferte de la Enel, Tinmar Energy şi Conef Gaz. De acesta dată toţi cei trei ofertanţi solicita o plată în avans la încheierea contractului. Preţul gazului va fi mult mai mare decât cel din actualul contract, situaţie care complica şi mai mult capacitatea regiei de a-şi achita facturile.

În acelasi timp contractul cu actualul furnizor ar urma să fie reziliat, deocamdata fără achitarea datoriei. RAGCL Paşcani a trimis deja o notificare în acest sens după ce societatea de gaz a condiţionat plata integrală a facturilor restante şi curente pentru deschiderea robinetelor. Este vorba despre debite de cca 750.000 lei din care regia voia să achite 400.000 lei.
În timp ce copiii din şcoli şi grădiniţe şi locatarii de la blocurile care au rămas branşate la sistemul centralizat aşteaptă căldura şi apă caldă, aleşii locali se ceartă. Primarul Dumitru Pantazi a cerut mai multă responsabilitate din partea Consiliului Local, acţionarul unic al RAGCL şi a reproşat Consiliului de administraţie al regiei că nu au solicitat intrarea în insolventa pentru a beneficia de protecţie faţă de creditori şi de deblocarea conturilor. În schimb el a propus suplimentarea subvenţiei la căldură şi şi diminuarea preţului de vanzare la populaţie, pentru că regia să mai primească încă 400.000 lei, în condiţiile în care administratia locală a achitat în avans subvenţia pentru acest an şi la zi facturile pentru şcoli şi grădiniţe.

De cealaltă parte consilierii liberali au preferat să se abţină de la vot. Nu au aprobat măsurile propuse de edil dar şi nici nu au venit cu alte propuneri. În schimb speculează politic acesta problemă. Pe reţelele de socializare au început să numere zilele de când regia nu mai furnizează apă caldă şi să posteze mesaje cinice.

Problemele regiei de termoficare erau cunoscute de mult timp. Datoriile la stat de peste 40 milioane de lei conturile blocate, numărul tot mai mic de abonaţi şi încasările din ce în ce mai mici au blocat aproape în totalitate activitatea RAGCL.

Conducerea unităţii a atras atenţia încă din vara că va rămâne fără gaz metan, în prag de iarnă. Pentru a fi găsite soluţii consilierul PMP Sorin Olariu a cerut înfiinţarea unei comisii şi a pus în discuţie intrarea în insolventa a regiei, dar fără nici un rezultat.

Consilierii liberali au anunţat că refuză să discute pe tema insolventei pe motiv că primarul ar trebui să vină cu soluţii, desi regia se afla in subordinea legislativului, nu a executivului local. Cei din PSD nu au participat la întâlniri cu excepţia viceprimaritei Gabriela Nedelcu.

Nici primarul Dumitru Pantazi nu a fost prezent la discuţiile privind insolventa regiei pentru a evita scandalul cu cei din opoziţie, spune consilierul Sorin Olariu.
Până la urmă a fost aprobat un proiect prin care să fie analizată oportunitatea intrării în insolventa a regiei. Hotărârea nu a fost dusă la îndeplinire, de Primărie. Subiectul ar urma sa fie reluat in primavara anului viitor odata cu aprobarea bugetului. Conform unor surse neoficiale,  in loc de subventii la caldura vor fi aprobate sumele necesare pentru montarea de centrale termice in scoli si gradinita, masura ce ar duce la inchiderea sistemului centralizat de incalzire din Pascani.

DE LA ACELAȘI AUTOR

O ora de bezna, pe unele strazi ale Pascaniului

Probleme cu iluminatul public in municipiul Pascani. Odata cu lasarea noptii, mai devreme decat acum cateva luni de zile, o parte din strazile municipiului stau in bezna aproape o ora, in fiecare seara. Situatia a fost sesizata mai ales in suburbiile municipiului dar si pe unele strazi din zona Garii. In cursul zilei de marti, de exemplu, luminile au fost aprinse in jurul orei 20.20, desi afara era intuneric. La fel s-a intamplat si saptamana trecuta, la ore diferite. //

Legislativul local, a treia sedinta extraordinara din acesta luna. Concursurile de table si scrabble, mai importante decât CA-urile școlilor

Legislativul pascanean se intruneste, din nou, in sedinta extrordinara, a treia din acesta luna. De acesta data dezbaterile vor avea loc online, la cererea primarului, fara nici o justificare, joi 23 septembrie de la ora 09.00 //

Primarii si prefectul, sedinte pentru rezolvarea problemelor de fond funciar. Blocajul de la Pascani, din cauza noului primar si a lipsei de personal

De aproape un an de zile nu a mai fost eliberat nici un titlu de proprietate pentru pascanenii care asteapta sa intre in posesia terenurilor confiscate de comunisti. Dosarele stau in asteptare la Comisia Locala de fond Funciar sau la cea judeteana, pentru clarificarea documentelor sau a procedurilor de punere in posesie. Nu au fost rezolvate nici macar cele cu hotarari judecatoresti definitive si executorii desi autoritatile locale sunt obligate si la pata de daune pentru intarzaiere. Aceleasi probeme sunt si la primariile comunale, de ani de zile, iar edilii au solicitat interventia autoritatilor judetene. Pentru clarificarea lor, prefectul judetului, Marian Grigoras a organizat o serie de intalniri cu primarii din judet, pe 22 septembrie a.c. in sala de sedinte de la Primaria Pascani //

Intalnire cu primarii pentru Autostrada A8, Tărgu Neamt – Iasi. Incep forajele geotehnice

Intalnire importanta in sala de sedinte a Consiliului Local din Pascani cu privire la stadiul de realizare...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI