23.5 C
Paşcani
joi, iulie 7, 2022

Ziua Iei, sărbătorită la Pașcani la Colegiul Unirea și Casa de Cultură

Ziua Iei, marcata pe 24 iunie, de Sanzaiene, va fi sarbatorita asa cum se cuvine si in municipiul Pascani. Colegiul CF Unirea din oras continua in acest an un proiect pentru pastrarea traditiei romanesti, initiat de jurnalista Teona Gherasim, iar vineri in curtea scolii organizeaza un eveniment care sa cinsteasca ia romaneasca.

Toți iubitorii portului românesc autentic din Pașcani sau din satele din jurul municipiului, sunt așteptați în curtea interioară a Colegiului Unirea de la ora 12:00. Vor fi serviti cu sifon cu sirop de cireșe și limonadă si pot participa la un concurs cu premii în cadrul căruia câștigătorul va primi o ie autentică oferită de Teona Gherasim. Un pastrator de traditii de la Todiresti, profesoara Oana Damaschin va face cunoscuta istoria bluzei tradiționale românești, iar apoi, toti participantii vor porni într-un amplu marș al iei, pe esplanada și pana la  Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.

Tot pentru a marca Ziua Iei, dar si a Tricolorului, sarbatorita pe 26 iunie, Muzeul Municipal Pascani a organizat o expoziție etnografică intitulată Simboluri ale neamului românesc, în Holul Casei de Cultură Pașcani. Comorile neamului romanesc pot fi vazute in perioada 24-27 iunie 2022.

De precizat este faptul ca, potrivit ministrului Culturii, Lucian Romascanu, ia românească, element identitar al culturii noastre, a depășit granițele țării datorită frumuseții și ingeniozității creatorilor populari, a ajuns pe marile podiumuri de modă, fiind apreciată pe întreg mapamondul. Este purtată de bunici, de părinții noștri și chiar de cei tineri, care asigură astfel o continuitate a tradițiilor și obiceiurilor românești.

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Angajări în domeniul medical, la Pașcani

Se fac noi angajări în domeniul medical în municipiul...

Modernizări la Școala Specială Pașcani. Proiect de peste 17 milioane de lei – FOTO

Școala Gimnazială Specială din municipiul Pașcani, din zona Vale,...

Începe realizarea noii strategii de dezvoltare a Pașcaniului

Au fost stabilite firmele care urmează să facă noua Strategie Integrată...

Angajări la Casa de Cultură Pașcani

Casa de Cultura Mihail Sadoveanu din municipiul Pascani organizeaza...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow