13.1 C
Paşcani
duminică, noiembrie 28, 2021

Vor mai fi restricții dacă vine valul 4 în România? Andrei Baciu: „La nivel teoretic, acum știm ce funcționează”

Cifrele situației epidemiologice din România în prezent, chiar dacă par bune, nu sunt „nici pe departe” într-o zonă care să ne așeze într-o situație confortabilă, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. Cifrele mici pe care le vedem în raportările zilnice arată bine, însă tendința este una de natură să ne îngrijoreze.

Rata de reproducere, un indicator pentru evaluarea situației epidemiologice, a început să crească din nou în România și se apropie de 1, după ce în valul 3 al pandemiei din România ajunsese la niște cote enorme. În prezent rata de reproducere este de 0,98, dar scăzuse foarte mult și acum este din nou în creștere, apropiindu-se de 1.

O rată de reproducere 1 este punctul în care se accelerează transmiterea. Dacă avem o transmitere subunitară, în cifre absolute, sunt mai degrabă focare locale, punctuale, în diverse localități, unde mai apar cazuri și se transmit acolo unde oamenii nu sunt vaccinați, nu se protejează prin măsurile pe care le cunoaștem deja. Când se depășește valoarea 1, practic se accelerează transmiterea și putem să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri diagnosticate pozitiv, a explicat la Digi24 Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

În Marea Britanie, de pildă, țară care înregistrează o creștere accelerată a numărului de cazuri noi, comparabile cu nivelul din ianuarie, rata de reproducere a ajuns la 1,21.

Trebuie să ținem cont și de variantele de virus care se transmit și care sunt caracteristicile lor. În Anglia, predominantă începe să fie varianta Delta, care este mult mai contagioasă. În România, avem până acum diagnosticate 89 de cazuri, e adevărat că avem capacități reduse de secvențiere, dar trebuie să le amplificăm mult mai mult pentru a atinge cota europeană de secvențiere. Secvențierea este necesară în cazul în care, de pildă, o persoană care a trecut prin boală se reinfectează. La nivel european, și capacitatea de testare se dorește a fi crescută, a menționat Andrei Baciu.

continuarea pe digi 24

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete

Ne apropiem cu pași repezi de iarnă, așa că este timpul ideal pentru a face gemuri și...

Într-un sat din India fiecare nume e un cântec unic. Cum primesc sătenii melodia care îi va însoți toată viața

Într-un sat îndepărtat din Meghalaya, locuitorii au trei nume: un nume obișnuit, o melodie distinctă și o...

Ana Maria Popescu a fost declarată cea mai bună spadasină a lumii pentru a 5-a oară

Federația Internațională de Scrimă a desemnat-o pe Ana Maria Popescu cea mai bună spadasină a lumii. „Medalia olimpică...

Seful Inspectoratului de Politie Iasi, Costel Gîtlan, a fost înaintat la gradul de chestor de poliţie

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat decretul prezidențial privind înaintarea în gradul profesional de chestor de politie...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI