0.2 C
Paşcani
marți, februarie 7, 2023

VIDEO: Povestea zecistului Ionuţ Casian din Târgu Frumos ale cărui exerciții matematice la tablă erau fotografiate

Casian Ionuţ Grigoraş este al şaptelea elev de zece din judeţul Iaşi şi singurul din afara municipiului. Acesta a studiat la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă“ din Târgu Frumos, unde a obţinut media 10 şi în toţi anii de studiu. Pe viitor, din clasa a IX-a, ar dori însă să îşi continuie studiile la Colegiul „Racoviţă“ din Iaşi, unde va face primii paşi pentru a fi informatician.

Reporterii Ziarului de Iaşi s-au întâlnit cu Casian în cursul zilei de ieri, tânărul povestind pe larg cum s-a pregătit, care sunt pasiunile sale, dar şi ce ar vrea să facă pe viitor. Casian a povestit că abia ce a reuşit să adoarmă cu o noapte înainte de aflarea rezultatelor, dar nu pentru că s-ar fi temut de o notă mică, ci pentru că se declară un perfecţionist, şi orice sutime în minus nu i-ar fi dat voie să se bucure de rezultate.

„Nu m-am temut deloc la Matematică. Ştiam că am rezolvat totul corect, dar la Limba română, pentru că au fost multe compuneri, îmi făceam griji de partea subiectivă a evaluării“, afirmă Casian, care pare să îşi mai ascundă din timiditate pe măsură ce vorbeşte de pasiunile sale, de modul în care a învăţat sau despre planurile sale de viitor.

Tânărul din Târgu Frumos afirmă că nu a făcut deloc pregătire suplimentară, ci s-a prezentat la examen cu ceea ce a învăţat de la profesorii de la clasă sau cu ce a studiat singur, din culegeri şi manuale. Pasiunea sa pentru studiu este trădată însă de o ecuaţie matematică care încă e pe tabla clasei în care a învăţat. I-a arătat-o profesoarei de matematică, ecuaţia fiind găsită de el pe internet. Îmi explică rapid ce anume i s-a părut inedit la aceasta, şi cu greu urmăresc explicaţiile.

Pe viitor ar vrea să urmeze specializarea Matematică-informatică de la „Racoviţă“, unde va intra cu siguranţă având în vedere rezultatele sale. La facultate nu ştie însă exact ce va studia sau dacă va alege să rămână în ţară. L-ar încânta să studieze pe viitor fie în Marea Britanie, fie în Danemarca, dar afirmă că încă are timp să îşi schimbe opinia.

În ceea ce priveşte o carieră viitoare, Casian spune că e influenţat într-o oarecare măsură de cei dragi şi, în acest moment, oscilează între medicină, drept şi informatică.

Deşi vorbeşte despre studiu, despre vise şi planurile sale de viitor, Casian este un copil ca oricare altul. Îi place să se uite la seriale pe Netflix şi are o slăbiciune aparte pentru cele „fantasy“, mărturisind că show-ul său preferat este „Shadowhunters“. Când nu se află în faţa televizorului, tânărul citeşte literatură SF, fiind fascinat de mitologie, mituri şi poveşti cu vrăjitori şi zâne.

Încă nu ştie care îi va fi direcţia în viaţă sau dacă va vrea să rămână în ţară, însă orice va alege, vrea să fie perfect, „până la cel mai mic punct sau cea mai mică virgulă“.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow