19.1 C
Paşcani
duminică, mai 26, 2024

Unde și cum se pot depune cererile pentru obținerea venitului minim de incluziune, care a înlocuit ajutoarele sociale

De la începutul acestui an, ajutoarele sociale au fost înlocuite de un nou tip de ajutor, numit venit minim de incluziune, ce are două componente: sprijinul pentru incluziune și sprijinul pentru familiile cu copii. Pentru a putea obține venitul minim de incluziune, familiile sau persoanele singure cu venituri reduse trebuie să depună o cerere în acest sens la primăria de care aparțin cu domiciliul, însoțită de mai multe alte documente.

Venitul minim de incluziune se acordă celor ce îndeplinesc condițiile specifice începând din ianuarie 2024. Practic, el înlocuiește fostele ajutoare sociale, respectiv venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei.

Potrivit Legii 196/2016, venitul minim de incluziune este compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare:

  • ajutorul de incluziune;
  • ajutorul pentru familia cu copii.

Practic, pot exista trei situații în care se poate găsi beneficiarul venitului minim de incluziune: să primească una dintre cele două componente sau să le primească, simultan, pe amândouă.

Sprijinul pentru incluziune are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat.

Pe de altă parte, ajutorul pentru familia cu copii vizează prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea familiei.

Pentru a obține noul ajutor de la stat, persoanele singure sau familiile cu venituri reduse trebuie să se adreseze primăriei din localitatea de domiciliu, mai exact, serviciului public de asistenţă socială, unde trebuie să depună o cerere (care conţine date privind solicitantul şi date privind componenţa familiei), însoțită de următoarele documente:

  • o declaraţie pe propria răspundere;
  • un angajamentul de plată – se folosește în situaţiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit;
  • actul de identitate al solicitantului şi al membrilor familiei;
  • adeverinţe de venit pentru toate sursele de venit, după caz;
  • certificat de naştere pentru fiecare copil, după caz;
  • certificat de deces pentru oricare membru decedat al familiei, după caz;
  • dovada şcolarizării pentru copiii cu vârsta cuprinsă între trei şi 16 ani;
  • alte documente specifice situaţiei solicitantului/ beneficiarului.

Continuarea pe avocatnet.ro

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70