12.4 C
Paşcani
luni, septembrie 26, 2022

Ultimele sarbatori de iarna. Boboteaza si Sfantul Ioan

- Advertisement -

Este ultima zi din cele 12 sarbatori de iarna pentru crestinii ortodocsi, si anume, ziua Sfantului Ioan Botezatorul. Circa doua milioane de romani si-au sarbatorit astazi onomastica. Aceasta zi importanta este in fiecare an dupa Boboteaza sau Botezul Domnului, de pe 6 ianuarie, cand are loc sfintirea apei, in timpul slujbei de Iordan.

La Pascani, duminica, pascanenii s-au adunat in numar mare in curtea Bisericii „Inaltarea Domnului”, unde un sobor de preoti a oficiat slujba.

Asa cum este traditia, a fost facuta si o cruce de gheata. La final, oamenii au luat cu ei apa sfintita, numita si „agheasma mare”.

Si la biserica de lemn „Sfintii Imparati Constantin si Elena” din satul Soci, comuna Miroslovesti, localnicii au indurat frigul de Boboteaza. Slujba a fost oficiata in aer liber de catre doi preoti, tata si fiu, iar la final, cativa sateni au tras salve de arma, asa cum este traditia locului.

Odată ajunşi acasă, oamenii sfinţesc cu agheasmă in gospodarie. În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut. În anumite zone se spune că nu e bine să speli nici în următoarele zile.

Dupa gerul Bobotezei, se spune ca Sfânt-Ioan botează gerul, adică se înmoaie frigul şi începe să se facă mai cald.

De asemenea, de Sfantul Ioan, toată lumea trebuie să se veselească.

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow