5.8 C
Paşcani
luni, noiembrie 29, 2021

Trenul produs la Pașcani a obținut cea mai înaltă certificare feroviară

După peste 95.000 de probe pentru toate echipamentele cu care este dotat și pentru serviciile de trafic, trenul a primit certificarea CF, ultima și cea mai importantă în domeniul feroviar * trenul poate atinge o viteză maximă de circulaţie de 120 km/h și are o capacitate totală de 164 de pasageri pe scaune la Clasa I (22) și Clasa a II-a (142)

Ultimele teste cu cel mai nou tren românesc – Automotorul Diesel Multiple Unit-DMU produs de Electroputere VFU Pașcani, au fost trecute cu brio, astfel încât, cât de curând, vom putea călători în condiții civilizate, de maximă siguranță.

Totul depinde de CRF Călători, de dorința acestora de a achiziționa acest nou model de tren, construit cu tehnologie de ultimă generație.

Deocamdată, după peste 95.000 de probe pentru toate echipamentele cu care este dotat și pentru serviciile de trafic, trenul a primit certificarea CF, ultima și cea mai importantă în domeniul feroviar, atestat care îl ajută să poată fi comercializat peste tot în lume.

Proiectul trenului de la Pașcani a început în perioada 2011 – 2012, când s-a decis construirea unui DMU (Diesel Multiple Unit), iar materialele au început să sosească în doi ani mai târziu pentru construirea acestui prim prototip. O mare parte dintre componente au venit de la companii cunoscute din Europa, iar designul exterior și cel al cabinei au fost realizate la Pașcani.

Automotorul diesel este produs de Electroputere VFU Pașcani, este destinat transportului pe distanțe medii cu viteză maximă de 120 km/h și este alcătuit din trei vagoane (vagon motor + vagon remorcă+ vagon motor). Pot călători în total 164 de pasageri (142 la clasa a 2-a și 22 la clasa 1), iar trenul are 60 de metri lungime.

Dotările includ toalete ecologice, inclusiv unități special amenajate și echipate pentru persoanele cu dizabilități locomotorii sau mobilitate redusă, sisteme de aer condiționat, Wi-Fi și prize de alimentare, sisteme vizuale de informare a călătorilor, prin ecrane care indică destinația, următoarea oprire, timpii de întârziere sau alte informații relevante.

Aceste tipuri de garnituri sunt considerate ale viitorului din mai multe motive. Sunt trenuri cu un consum relativ redus și au capacitate de transport medie. Exact ceea ce se caută în mai toată Europa feroviară, unde se pune accent pe trasee scurte și medii, unde este nevoie de trenuri cât mai dese, însă nu neapărat de capacitate mare.

Dacă CFR Călători, de exemplu, ar achiziționa un număr semnificativ de astfel de trenuri, ar dispărea garniturile compuse dintr-o locomotivă diesel cu unul sau două vagoane, care nu au cum fi competitive din cauza consumului mare de carburant. Practic, varianta clasică, de locomotivă cu vagoane, ar fi ideal să rămână pe traseele foarte solicitate, unde sunt mulți călători care să umple vagoane, în timp ce pe alte linii automotoarele de aproximativ 150 de locuri ar fi ideale.

Producția de serie va începe odată cu semnarea unui contract de vânzare. La aceasta dată, ca perspectivă, se are în vedere piața României, flota de vehicule feroviare fiind în stare critică și se au în vedere achiziții prin fonduri europene.

Sursa Evenimentul 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza pentru luna decembrie 2021

Luna decembrie va fi mult mai caldă decât în mod normal, cu temperaturi mai ridicate, potrivit ANM. Săptămâna...

Studiu: În Europa, trei sferturi dintre copiii care practică un sport sunt abuzaţi. România, printre ţările cu cele mai multe victime

Statistici alarmante au fost publicate sâmbătă de Universitatea Edge Hill din Anglia. În urma unui studiu, la...

Iată cum se utilizează un test de salivă pentru depistarea Covid-19. Miniștrii Educației și Sănătății au făcut demonstrațiile – VIDEO

Ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu și ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, au realizat o...

City Insurance începe plata despăgubirilor pentru clienți

Mâine, 29 noiembrie, începe plata primelor despăgubiri către păgubiţii City Insurance. Societatea de Asigurare-Reasigurare a intrat în faliment...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI