-0.9 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează 2018. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă pe 6 ianuarie

Pe 6 ianuarie credincioşii ortodocşi prăznuiesc Bobotează sau Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, sărbătoare numită şi Epifania sau Dumnezeiască Arătare. 

Tradiţii de Bobotează. Sfinițirea apei: În ziua de Bobotează are loc sfinţirea apei, în timpul slujbei de Iordan. Pregătirea acestui moment se face, şi astăzi, cu multă atenţie, în fiecare comunitate. Locul de desfăşurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spaţiu mai larg – unde să fie cel puţin o fântână -, în imediată vecinătate a unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii.

Pentru acest moment se aduce apă, care se punea în vase mari de lemn şi, tot acum, se taie, la rău, o cruce mare de gheaţă. În jurul acestei cruci sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii, se desfăşoară întreg ceremonialul religios, la care participa toată suflarea comunităţii.

MAI MULTE TRADIŢII DE BOBOTEAZĂ POŢI CITI AICI!  

CE NU AI VOIE SĂ FACI DE BOBOTEAZĂ:

În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut. În anumite zone se spune că nu e bine să speli nici în următoarele opt zile.

De asemenea, în această zi erau interzise certurile în casă şi nu se dădea nimic că împrumut, nici măcar jăratec din focul din vatră.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow