14.1 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Sute de mii de locuri de muncă vor cere abilități noi în următorii ani. Care sunt domeniile

Criza sanitară accelerează schimbarea pentru angajații români.

În următorii ani, pentru sute de mii de locuri de muncă se vor cere abilități noi, așa că firmele investesc deja în cursuri de formare pentru salariați. Și ofertele s-au schimbat în această perioadă. De la începutul pandemiei, cele mai multe angajări
s-au făcut în IT, comerț sau construcții.

Industria IT din România are mare nevoie de specialiști. De la debutul crizei sanitare, a fost sectorul care a pus la bătaie cele mai multe locuri de muncă, potrivit unui studiu realizat de o platformă de recrutare.

Ana Visian, marketing manager al unei platforme de recrutare„Domeniul IT a fost pe locul I. Peste 12.000 de locuri de muncă și angajări. Foarte multe companii s-au specializat, au deschis joburi noi, caută oamenii noi.”

Și este de înțeles, de vreme ce restricțiile de circulație și adoptarea modului de lucru de la distanță au condus la digitalizarea multor companii. Specialiștii din industrie estimează că în următorii cinci ani se vor crea peste 650.000 posturi cu profil tehnic.

Universitățile din România dau anual doar 9.000 de specialiști în IT, în condițiile în care deficitul este de trei ori mai mare. Și cum cererea a crescut în pandemie, multe companii oferă cursuri de calificare inclusiv pentru persoanele care nu au deloc cunoștințe în domeniu.

Dan Beteanu, coordonator proiect reconversie: „Luăm oameni care nu au avut înainte sau nu au lucrat în zona asta de IT și pe parcursul unui program de la 12- 22 de săptămâni îi învățăm și îi facem capabili să ocupe o poziție de entry-level în IT.”

Și în comerțul en-gros există peste 11.000 de oferte de angajare, plus alte 6.000 în retail, în condițiile în care comerțul cu alimente și bunuri de larg consum a funcționat permanent de la începutul pandemiei. Locuri de muncă disponibile sunt și în construcții sau în domeniul financiar și de consultanță. Unele dintre universități au înțeles noua tendință și au creat programe speciale de master.

Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt Universitatea din București„Au fost la mare căutare masterele care sunt dezvoltate alături de parteneri din mediul privat , unde predau ca profesori asociați, profesioniști din mediul privat și aici interesul a fost foarte crescut.”

Există și domenii a căror activitate a fost afectată și care au înghețat angajările, cum ar fi firmele care organizează evenimente, târguri sau activități recreative și artistice.

Sursa Stirile PRO TV

Alte articole