18 C
Paşcani
vineri, mai 17, 2024

STUDIU – Iaşul, “polul” copiilor crescuţi de bunici. Paradox: plecarea părintelui la muncă în străinătate nu îmbunătăţeşte situaţia economică

Regiunea Nord-Est (NE) are cei mai mulţi copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Potrivit unui studiu realizat de Salvaţi Copiii România, aproape unu din trei copii are mama plecată. În perioada 2021-2022, peste 130.000 de copii din regiunea Nord-Est aveau părinţii plecaţi la muncă în străinătate. În prezent, majoritatea copiilor cu ambii părinţi plecaţi au între 11 şi 12 ani, iar peste jumătate dintre părinţii plecaţi au până în 39 de ani. Iaşul, judeţul cel mai mare ca populaţie din regiune, este din acest punct de vedere cel mai afectat.

Salvaţi Copiii România a realizat o evaluare a situaţiei copiilor din regiunea NordeEst ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Perioada vizată a fost iunie 2021-iunie 2022. La nivel naţional, 13,8% dintre copii au avut cel puţin unul dintre părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Adică, 536.000 din 3.896.943 copii au fost în această situaţie. Potrivit celor de la Salvaţi Copiii, rezultatele studiului sunt diferite de situaţia Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), care în aceeaşi perioadă a înregistrat 76.170 de copii.

În regiunea Nord-Est, sunt cei mai mulţi copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Mai exact, 138.065 de copii au trecut prin această experienţă în perioada iunie 2021-iunie 2022. Acest număr este de aproximativ cinci ori mai mare decât cel înregistrat de ANPDCA.

În urma consultării analizei realizate de organizaţia din România, vă prezentăm câteva date pentru regiunea Nord-Est.

Tatăl pleacă cel mai des

În 68% din cazuri, tatăl este cel care a plecat pentru a munci în străinătate, în timp ce mama a fost plecată în 25% din cazuri. Trebuie subliniat faptul că plecarea tatălui este mai mare la nivel regional decât media naţională. Atât în cazul mamei, cât şi în cazul tatălui, potrivit studiului, cele mai multe plecări au fost în urmă cu cinci ani – 23% dintre mame şi 19% dintre taţi au plecat prima dată în urmă 5 ani.

În medie, copilul a avut 7 ani la plecarea mamei şi aproape 6 ani la plecarea tatălui. „Prima plecare a tatălui coincide, în medie, cu primul an de şcoală al copilului, similar cu situaţia naţională. Prima plecare a mamei survine, în medie, cu al doilea an de şcoală al copilului, similar cu situaţia naţională”, arată studiul realizat de Salvaţi Copiii.

În ceea ce priveşte plecarea înainte de naşterea copilului, acest lucru s-a întâmplat pentru 9% dintre mame şi 21% dintre taţi. Odată plecaţi, migrarea pentru muncă a devenit un stil de viaţă în cazul amândurora, având o recurenţă de cel puţin 4 ani. De regulă, potrivit studiului, mamele sunt plecate între 6 şi 12 luni pe an, iar 47% dintre ele se întorc în România o dată pe an. În jur de o treime din taţii plecaţi muncesc în străinătate 6-9 luni pe an, iar 41% au mărturisit că se întorc de două ori pe an.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70