25.8 C
Paşcani
sâmbătă, august 13, 2022

Statul la stat. Chiar dacă atragerea de fonduri europene e în fișa postului, primarii și șefii CJ încasează și spor de 25% din salariu

În România, atragerea de fonduri europene se face contra cost. Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, care au în implementare proiecte europene, primesc un spor de 25 la sută din indemnizaţie. Unii au renunţat la aceşti bani spunând că prin natura postului asta trebuie să facă, să găsească surse de finanţare. Alţii încasează sporul şi se plâng că salariul este oricum prea mic în raport cu responsabilităţile. Avem şi o a treia categorie: cei care şi-au băgat banii din spor în buzunar dar acum spun că nu a luat niciun leu şi nici nu sunt de acord cu sporul. Urmăriţi un nou episod al campaniei Statul la Stat.

Până în urmă cu patru ani, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene nu primeau bani în plus la salariu doar pentru că accesau fonduri europene. Lucrurile s-au schimbat în 2017 când Guvernul PSD a introdus, prin legea salarizării, un spor pentru toţi demnitarii din administraţia locală. Cei care au un singur proiect european primesc 15 la sută în plus la salariu, cei cu două proiecte, 20 la sută iar cei cu trei proiecte sau mai multe, 25 la sută.

Reporter: De ce trebuie să primeşti un spor pentru atragerea de fonduri europene, nu este jobul tău să faci asta?
Emil Drăghici, preşedinte Asociaţia Comunelor din România: Este, dar dumneavostră vă rog să vă uitaţi şi la nivelul indemnizaţiei pe care o are pentru activitatea curentă. Ori, tocmai asta făcea diferenţa între unul care are, oricum, prin jurământ, atragerea de fonduri, între unul care are unul, două, trei sau mai multe proiecte şi unul care nu are niciunul. Este limpede pentru oricine, o ai prin jurământ, repet, dar diferenţa prin ce o faci? Primind acelaşi nivel de indemnizaţie?

Marian Mina este acum deputat PSD şi finul fostului lider social democrat Nicolae Bădălău. Între 2016 şi 2020 a fost preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu. În faţa camerei de filmat spune, categoric, că nu este de acord ca demnitarii să primească un astfel de spor. Ba mai mult, susţine că a şi refuzat să îl încaseze în timpul mandatului său.

Continuarea pe DIGI 24

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow