25.8 C
Paşcani
marți, mai 21, 2024

Stare de alertă: Ce activități vor fi reluate, ce spații se vor deschide și în ce condiții

Odată cu instituirea stării de alertă, mai multe tipuri de spații și afaceri vor putea fi redeschise, inclusiv micile mall-uri, săli de spectacol, librării și biblioteci. Măsurile adoptate miercuri în Parlament fac însă referire la unele reguli stricte de protecție, pe care autoritățile le vor stabili ulterior, nefiind exclusă suspendarea activităților dacă măsurile nu sunt respectate.

1 O măsură din proiectul adoptat miercuri cu votul decisiv la deputați vizează suspendarea activităților de comercializare a produselor și serviciilor în centrele comerciale cu mai multe magazine, dar de la această regulă sunt stabilite unele excepții.

Mai exact, nu se va suspenda activitatea în centrele comerciale mici de sub 15.000 de metri pătrați, cu magazine individuale din incintă sub 500 de metri pătrați fiecare. Asta înseamnă că, după starea de urgență și pe perioada stării de alertă aceste centre comerciale vor putea fi deschise.

În motivarea acestei măsuri, parlamentarii s-au referit la centrele comerciale din provincie, unde oamenii nu se duc ca să petreacă timpul liber prin cinematografe, spații de luat masa, de joacă etc., ci sunt locuri pentru a rezolva cumpărăturile strict necesare și serviciile indispensabile. Așadar, mall-urile mari, care depășesc cei 15.000 de metri pătrați, rămân închise.

„Serviciile importante sunt: ştampile, copiat chei, curăţătorie, schimb valutar, casa de amanet, suplimente nutritive, farmacie, birou asigurări, florărie, servicii şi reparaţii GSM, tablete şi laptopuri, parfumerie, optică medicală, magazine de telefoane, bijuterii, cadouri, magazine de cărţi, agenţii de turism, mercerie, şosetărie, copy center, tăbăcărie, ceasornicărie, fiecare pe suprafeţe între 2 si max 40 mp, dar nu mai mult ca 100-200 mp total”, au mai punctat parlamentarii în motivarea deciziei.

2. De asemenea, sunt permise, pe perioada stării de alertă, următoarele activități comerciale, potrivit proiectului:

vânzarea produselor electronice și electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/ sediul cumpărătorului;
activitatea desfășurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului;
activitatea desfășurată de către magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curățătorii de haine și centrele de îngrijire personală, precum și vânzarea produselor și serviciilor de optică medicală.

Atenție! Atât angajații, cât și clienții vor fi obligați să poarte măști de protecție.

3. Se vor deschide muzeele, bibliotecile, librăriile, cinematografele, studiourile de producție de film și audiovizual, sălile de spectacole și/sau concerte, centrele ori căminele culturale, precum și evenimentele în aer liber și festivalurile vor fi permise, dar numai în condițiile impuse de protecție sanitară de către ministerele de resort. Dacă nu vor fi respectate măsurile impuse, activitățile vor putea fi suspendate.

4. În lăcașurile de cult accesul se va face numai conform regulilor de protecție sanitară stabilite de autorități.

5. Cât privește transportul rutier, ministrul transporturilor va putea impune restricții cu privire la „igiena şi dezinfecţia mijloacelor de transport persoane, procedurile şi protocoalele din interiorul mijloacelor de transport, gradul şi modul de ocupare al mijloacelor de transport, regulile de conduită pentru personalul operatorilor şi pentru pasageri, precum şi privitor la informarea personalului şi pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor şi personalului ce activează în domeniul transportului rutier”. Cu alte cuvinte, transportul realizat de firme private va putea fi limitat în sensul impunerii unui număr maxim de pasageri într-o cursă, de pildă.

6. În domeniul transportului aerian, zborurile vor putea fi reluate, dar se vor putea dispune de către ministrul transporturilor anumite restricții, cu privire la: „igiena şi dezinfecţia spaţiilor comune, echipamentelor, mijloacelor de transport şi aeronavelor, procedurile şi protocoalele din interiorul aeroporturilor şi aeronavelor, regulile de conduită pentru personalul operatorilor aeroportuari, aerieni şi pentru pasageri, precum şi privitor la informarea personalului şi pasagerilor, în scopul .prevenirii contaminării pasagerilor şi personalului ce activează în domeniul transportului aerian”.

7. Pe durata stării de alertă, autoritățile locale vor avea obligația să asigure accesul cetățenilor pentru desfășurarea activităților sportive în aer liber cu acordul CNSSU în parcurile localităților și pe terenurile de sport ale instituțiilor aflate în administrare.

Atenție! Măsurile aplicabile pe perioada stării de alertă vor deveni oficiale odată ce legea intră în vigoare, la trei zile după publicarea sa în Monitorul Oficial.

CONTINUARE PE AVOCATNET.RO

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70