2.8 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 29, 2022

Spitalul de Urgenţă Paşcani a ratat un aparat de testare, din donaţie, pentru că nu l-ar putea folosi. Bechir: Acum, ar fi mai utile testele rapide

Spitalul de Urgenţă din Paşcani a ratat posibilitatea de a primi ca donaţie un aparat pentru testarea anti-COVID. O spune chiar edilul municipiului într-o postare pe Facebook. Primarul Dumitru Pantazi susţine că a purtat discuţii cu reprezentanţii unei societăţi pentru că un astfel de echipament să ajungă la Paşcani, dar a fost pus la dispoziţia DSP Iaşi pe motiv ca unitatea medicală nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi folosit.

„Primăria Municipiului Paşcani este preocupată, de mai mult timp, de găsirea unor soluţii pentru că Spitalul de Urgenţă din localitate să aibă în dotate un aparat de testare COVID-19. Am purtat discuţii cu reprezentanţii unei societăţi din Paşcani, în vederea donării unui astfel de echipament. Din păcate aparatul a fost pus la dispoziţia DSP Iaşi deoarece la Spitalul de Urgenţă Paşcani nu există, deocamdată, posibilitatea de a fi utilizat. În continuare, voi face demersuri, pentru rezolvarea acestei probleme. „

Managerul spitalului, doctorul Daniel Bechir,  confirma cele spuse de edil. El a precizat pentru BIT TV ca a fost contactat de un reprezentat al societăţii VFU Paşcani, pentru o astfel de donaţie, dar în cursul zilei de astăzi a fost informat că echipamentul va ajunge în altă parte, în urma unei discuţii cu reprezentanţii DSP Iaşi.

“Motivul este ca Spitalul de Urgenţă din Paşcani nu are posibilitatea de a folosi un astfel de aparat. Este nevoie de amenajarea unui spaţiu special cu două sau trei camere, să angajăm un specialist pentru recoltarea şi prelucrarea probelor,  apoi de aprobarea Direcţiei de Sănătate Publică. „

Primarul municipiului precizează că va continua demersurile pentru că unitatea medicală să fie dotată cu un astfel de echipament. El a anunţat că va dona 10 000 lei şi că va propune o nouă rectificare bugetară pentru că spitalul să mai primească încă cca 320 000 lei, de la bugetul local. Banii respectivi ar urma, mai întâi, să fie recuperaţi din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene şi să fie puşi la dispoziţia spitalului.
Mesajul a fost postat pe Facebook după ce consilierii din opoziţie au solicitat alocarea sumei de 500 000 lei de la bugetul local,  tot pentru achiziţionarea unui aparat COVID şi a 10 000 de teste. Edilul municipiului a explicat că o astfel de finanţare este greu de realizat având în vedere reducerea substanţială a încasărilor.

„Propunerea de alocare a încă 500 000 lei din bugetul local făcută de consilierii PNL Paşcani este greu de realizat, având în vedere reducerea substanţială a încasărilor. Voi iniţia o nouă rectificare bugetară ca sumele care urmează să le recuperăm din Fondul de Solidaritate al UE, peste 328 000 lei, să ajungă în conturile Spitalului de Urgenţă iar banii să fie folosiţi pentru achizitioanarea aparatului. Voi dona 10 000 lei pentru achiziţionarea aparatului. Aştept şi intervenţia Guvernului României pentru dotarea spitalelor cu aparatura necesară, mai ales în această perioadă!”

De cealaltă parte managerul Spitalului de Urgenţă Paşcani susţină că, în momentul de faţă,  ar fi mai utilă achizitionarea de teste rapide care pot fi prelucrate în laboratorul spitalului. În acest sens urmează să fie comandate câteva mii de teste, mai ales pentru personalul medical şi pacienţi.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Strandul din Pascani, in administrarea CSM

Strandul Municipal din Pascani a fost dat in administrarea...

Hotarare pentru trei sensuri giratorii, dupa aproape un an de povesti

  La aproape un an de zile de cand conducerea...

Licitatie pentru lucrarile de reabilitare a Gradinitei nr 2 si a Cresei nr 1

La aproape trei ani de la semnarea contractului de...