Motivul, unul incredibil de birocratic: „Nu mai au preţ“. Aproape 20 din acestea nu au alternativă terapeutică, fiind destinate unor boli grave.

71 de medicamente, dintre care 18 nu au alternative terapeutice, nu se vor mai găsi începând de astăzi în farmacii. Sunt afectaţi în primul rând bolnavii cronici, cei cu diagnostice severe cum ar fi boli cardiovasculare, oncologice, diabet, reumatism sau astm. Colegiul Farmaciştilor din Iaşi confirmă că cel puţin aceste molecule nu se vor afla la raft. Motivul: nu mai au preţ. „Având în vedere că, în aceste zile, preocupările sunt pentru alegerea noului guvern şi respectiv a noului ministru al Sănătăţii, probabil că prelungirea termenului de valabilitate a preţurilor medicamentelor respective nu constituie o prioritate. Dar sperăm că se va găsi o soluţie în ultimul ceas“, a declarat Gabriela Tătăringă, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi.
La nivel naţional, mai multe asociaţii au făcut presiuni la nivelul ministerului Sănătăţii pentru menţinerea în farmacii a celor 71 de medicamente a căror preţ expiră astăzi. „Suntem la curent cu preocuparea Ministrului Sănătăţii pentru a găsi cele mai bune soluţii. Acest apel însă vine într-un moment critic. Din cauza timpului scurt rămas, asumarea măsurii de prelungire a valabilităţii preţurilor este esenţială pentru binele pacienţilor şi al familiilor lor“, a spus Dan Zaharescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Toate organizaţiile atrag atenţia asupra faptului că pentru anumite medicamente nu s-au găsit alternative terapeutice. „La cele 18 medicamente, aici de fapt e problema. La medicamentele la care nu s-au găsit alternative sau la care nu sunt agreate de pacienţi. Aici nu ştiu cum se rezolvă problema“, a adăugat Gabriela Tărărină, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi.
Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider