20.8 C
Paşcani
marți, mai 21, 2024

Sistem de supraveghere de peste 7,2 milioane de lei cu 302 camere la Pașcani. Nu se știe de unde vor fi luați banii

Administratia locala din Pascani intentioneaza sa cheltuiasca pentru 7,2 milioane de lei in vederea realizarii unui sistem de supraveghere video cu 302 camere in zona Deal a municipiului si cele cinci suburbii.

Documentatia tehnico-economica a fost aprobata in ultima sedinta a legislativului local convocat pe 28 decembrie, de la ora 12:00, dar numai de o parte dintre consilierii locali.

Proiectul a fost propus de primarul, Marius Pintilie, dar nu este clar care va fi sursa de finantare si in ce masura va fi implicat bugetul local.

Edilul a explicat ca intentioneaza sa obtina fonduri europene pentru realizarea acestei investitii, dar in proiectul de hotarare si in referatul de aprobare semnat de edil nu se face referire la sursa de finantare. De asemenea, primarul a explicat ca are nevoie de acest sistem de supraveghere pentru eficientizarea activităților administrative și că ar ajuta primăria în activitățile pe care le desfășoară. Edilul a făcut referire la problemele din trafic, supravegherea zonelor de colectare a gunoiului și a parcărilor și a dat exemplu municipiul Suceava care a implementat o astfel de soluție prin care pot fi identificate inclusiv numerele mașinilor.

De cealaltă parte, consilierii din opoziție au atras atenția că cheltuiala propusă de primar este foarte mare și că Pașcaniul ar trebui să aibă alte priorități, cum ar fi de exemplu, repararea drumurilor mai ales acolo unde au fost făcute lucrări pentru apă și canalizare.

Opoziția a precizat că astfel de cheltuieli din bugetul local nu ar trebui făcute în momentul de față.

În același context, consilierii din opoziție au atras atenția că investiția este prea mare pentru un oraș mic și că un astfel de sistem seamănă mai mult cu un „big brother”, care ar afecta libertățile cetățenilor. Intervenția consilierului, Mihai Dediu, pare să fie justificată în contextul în care în documentația supusă aprobării se arată că „sistemul operațional integrat va asigura atât un nivel de securitate urbană cât și o îmbunătățire considerabilă a calității vieții prin asigurarea unei bune monitorizări a zonelor publice, a traficului rutier și pietonal cu înregistrarea permanentă a imaginilor și arhivarea acestora în vederea utilizării ulterioare ca mijloace de probe”. Dediu a atras atenția că prin realizarea acestei investiții s-ar putea pune în discuții dacă mai este sau nu necesară Poliția Locală și dacă nu cumva ar urma să fie făcute disponibilizări.

 

Investiția se justifică pe baza unui studiu realizat de un specialist în care se arată că rata infracționalității la Pașcani ar fi uriașă în 2022, de 448,83%. Consiliera, Gabriela Nedelcu, a solicitat lămuriri privind această chestiune iar primarul a spus că nu este de acord cu cifrele prezentate de specialiști. Informațiile ar fi fost preluate de pe site-ul Poliției Române, conform  documentațiile prezentate Consiliului Local. De asemenea, din intervenția primarului se înțelege că aceste cifre ar fi fost făcute pentru justificarea investiției și a amplasării a peste 300 de camere de luat vederi.

 

 

De asemenea, Gabriela Nedelcu a atras atenția că în studiu prezentat de specialiști sunt două variante, iar primarul a propus spre aprobare varianta cea mai scumpă. Edilul nu a oferit suficiente explicații pe această temă.

 

Menționăm că investiția ar urma să fie făcută în 36 de luni. Axa de finanțare pentru acest proiect încă nu a fost deschisă iar primarul spune că proiectul a fost pregătit pentru ca cererea de finanțare să fie depusă la momentul potrivit cu toate documentele necesare.

 

Deși nu este foarte clară sursa de finanțare și mai ales cât anume ar urma să fie suportat de la bugetul local, investiția a primit avizul favorabil din partea consiliului tehnico-economic al Primăriei pe 21 decembrie a.c. prima variantă propusă de proiectant a fost estimată la peste 5,8 milioane de lei, cu o rețea wireless care să funcționeze pe tehnologia 4G.

Cea de-a doua variantă, mai scumpă, este cea aprobată de Consiliul Local. În soluția tehnică se are în vedere realizarea unei rețele în principal prin fibră optică.

De asemenea, urmează să fie achiziționate echipamente de stocare și prelucrare a imaginilor și monitoarele de supraveghere.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70