23.5 C
Paşcani
joi, iulie 7, 2022

Și dacă timpul nu există, de fapt? Fizica trece printr-o criză, iar noile evoluții arată că e nevoie de o altă teorie

Timpul există? Răspunsul la această întrebare poate părea evident: bineînțeles că există! E suficient să privim un calendar sau un ceas. Dar evoluțiile din domeniul fizicii sugerează că inexistența timpului este o posibilitate deschisă, pe care ar trebui să o luăm în serios, scrie Sam Baron, profesor asociat la Australian Catholic University într-un articol publicat de platforma The Conversation.

Cum este posibil ca timpul să nu existe și ce ar însemna acest lucru? Explicația e mai laborioasă, dar concluzia e de natură să înlăture îngrijorările: chiar dacă timpul nu există, viețile noastre vor continua ca de obicei.

O criză în fizică

Fizica trece printr-o criză în prezent.

De aproximativ un secol, explicăm universul cu ajutorul a două teorii fizice de mare succes: relativitatea generală și mecanica cuantică.

Mecanica cuantică descrie modul în care funcționează lucrurile în lumea incredibil de mică a particulelor și a interacțiunilor dintre ele. Relativitatea generală se ocupă de imaginea de ansamblu a gravitației și a modului în care se mișcă obiectele.

Ambele teorii funcționează extrem de bine în felul lor, dar de fapt, ele ar fi în conflict una cu cealaltă. Deși natura exactă a conflictului este controversată, oamenii de știință sunt în general de acord că ambele teorii trebuie înlocuite cu o nouă teorie, mai generală.

Fizicienii doresc să elaboreze o teorie a „gravitației cuantice” (sau teoria tuturor lucrurilor) care să înlocuiască relativitatea generală și mecanica cuantică, păstrând în același timp succesul extraordinar al celor două. O astfel de teorie ar explica modul în care funcționează imaginea de ansamblu a gravitației la scara miniaturală a particulelor.

Continuarea pe DIGI 24

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Angajări în domeniul medical, la Pașcani

Se fac noi angajări în domeniul medical în municipiul...

Modernizări la Școala Specială Pașcani. Proiect de peste 17 milioane de lei – FOTO

Școala Gimnazială Specială din municipiul Pașcani, din zona Vale,...

Începe realizarea noii strategii de dezvoltare a Pașcaniului

Au fost stabilite firmele care urmează să facă noua Strategie Integrată...

Angajări la Casa de Cultură Pașcani

Casa de Cultura Mihail Sadoveanu din municipiul Pascani organizeaza...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow