10.8 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Secția de Paliative de la Spitalul Municipal Pașcani, plină de pacienți. Cine, cum și în ce condiții se poate interna

Secția de Paliative de la Spitalul Municipal de Urgență din Pașcani este plină de pacienți. Plină de luni de zile și cu lista de așteptare unde oamenii se adună rând pe rând pentru a prinde un loc unde să își aline suferința, de cele mai multe ori, fiind în faza terminală a vreunei boli. Sunt doar 51 de paturi în secție, mult prea puține pentru populația Pascaniului dar și a comunelor din apropiere, care apelează la serviciile medicale ale Spitalului de Urgență.

Din cauza stării grave de sănătate și pentru că nu pot fi îngrijiți la domiciliu, sunt pacienți care stau internați în secția de paliative chiar și câteva luni. În tot acest timp, când alții așteaptă la rând, apar întrebări despre modul cum se fac internările și externările, despre cine și cum stabilește prioritatea la aceste servicii medicale și dacă totul este făcut transparent și după anumite reguli. Pentru a răspunde la toate aceste întrebări, BIT TV a cerut un punct de vedere al spitalului și o statistică pe ultimii doi ani. Pacienții care sunt eligibili pentru a fi internați sunt cei care suferă de boli incurabile, stadiu 3-4, demență, boli cardiovasculare scleroză, Parkison, boli renale sau pulmonare, atac cerebral și comă. Care sunt serviciile oferite în cadrul acestei secții?

Serviciile specializate de ingrijiri paliative includ:
-planificarea ingrijirii- care se face impreuna cu pacientul, familia sa si personalul medico-sanitar- cuprinde o evaluare a nevoilor fizice, psihologice, sociale si spirituale, dezvoltarea/ implementarea planului de ingrijire si monitorizarea si evaluarea ingrijrii;
-controlul simptomelor-controlul simptomelor fizice si emotionale;
-servicii medicale- includ aportul medicului specialist de ingrijire paliativa adus in evaluarea si managementul simptomelor prin administrarea medicamentelor si furnizarea tratamentului adecvat;
-ingrijirile de tip nursing-includ asistenta si sprijinul in activitatile de zi cu zi, comunicarea eficienta cu pacientul si familia acestuia si activitati specifice de nursing;
-servicii de asistenta psihologica- includ consilierea, sprijinul in serviciile de management al durerii si servicii de sprijin in perioada de doliu;
-serviciile sociale- includ asistenta in problemele de natura finanaciara (informare si sprijin pentru incadrarea in anumita grupa de pensionare, grad de handicap, ajutor social etc), in obtinerea de echipamente specializate si in organizarea de perioade de respiro pentru apartinatori;
-servicii religioase- sprijin spiritual;
-servicii de informare- furnizeaza o serie de informatii incepand cu tipul ingrijirii medicale (ex: boli, controlul simptomelor) pana la informatii de tipul asistentei sociale (beneficii si resurse)” se arata in raspunsul spitalului. aliative

Internarea pacienților se face pe baza unei programări, cu un bilet de trimitere de la medicul de familie sau specialist. O comisie medicală evaluează toate documentele pe care le aduce bolnavul și oferă prioritate celor care au un diagnostic de cancer, stare foarte gravă, cu simptome necontrolate, decompensate sau episoade de comă.

Conform răspunsului oficial al Spitalului de Urgență, durata medie de spitalizare anul trecut a fost de 28 de zile, iar în ultimii doi ani, nici un pacient nu a stat internat mai mult de trei luni consecutiv, iar 80 de bolnavi au revenit în secție pentru internări consecutive.

În ultimii doi ani, au fost internați 1028 de pacienți, iar în același interval de timp, 452 au murit, ceea ce dă o rată a mortalității de aproape 44%.

O greutate în plus pentru secție o reprezintă oamenii străzii, care sunt aduși cu ambulanță, în special în sezonul rece și rămân internați la Paliative o perioadă mai lungă de timp, pentru că nu au aparținători și nici un loc unde să meargă. Costurile pentru ei sunt suportate integral din bugetul spitalului, în timp ce pentru ceilalți pacienți, sunt asigurate de Casa Națională de Asigurări. Reprezentanții unității medicale susțin că nici un pacient nu plătește din buzunarul propriu internarea în această secție.

În ceea ce privește externarea, cei care conduc secției susțin că se ține cont de starea pacientului și de posibilitățile familiei de a-i administra tratamentul necesar la domiciliu.

Potrivit statisticii spitalului, secția nu face față tuturor cerințelor de internare, iar ocuparea unui pat în secție duce la selectarea cu maximă atenția a cazurilor, spun reprezentanții unității medicale. Aceste lămuriri vin și în contextul în care, mulți oameni se plâng de faptul că nu au acces la aceste servicii extrem de utile în unele cazuri, în timp ce alții ar sta internați mult prea mult la Paliative.

De precizat este faptul că secția a fost înființată în ianuarie 2007 iar până la sfârșitul anului trecut au fost internați aproape 10.000 de oameni. În aceeași perioada, peste 4.000 de pacienți și-au petrecut ultimele ore din viață la Paliative.

Alte articole