12.4 C
Paşcani
duminică, aprilie 28, 2024

Se pregătesc dosarele de expropriere pentru casele şi terenurile din calea A8. Preţurile le va stabili Guvernul

Primăriile pe raza cărora va trece Autostrada Unirii trebuie să pună la dispoziţia proiectantului toate documentele pentru identificarea proprietarilor de clădiri şi terenuri aflate „în calea” A8.

Odată „bătut în cuie” traseul A8 după finalizarea studiilor geotehnice, proiectantul Consitrans a remis primăriilor de pe culoarul Autostrăzii Unirii o solicitare de informaţii privind identificarea proprietarilor imobilelor afectate. Demersul este făcut de firma de proiectare pentru Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care are calitatea de expropriator.

Potrivit adresei celor de la Consitrans, se solicită „trimiterea tuturor informaţiilor disponibile pentru identificarea proprietarilor şi suprafeţelor de teren – schiţe de punere în posesie, tabele planuri parcelare, liste cu proprietari şi suprafeţe, titluri de proprietate etc.”. Cererea a fost trimisă la sfârşitul lunii trecute fără să fie fixat un termen limită pentru răspuns. E de aşteptat ca lista celor care vor fi despăgubiţi să fie una foarte lungă, dat fiind că, în cei 20 de ani de când a fost lansată ideea construirii autostrăzii, Zona Metropolitană Iaşi a fost populată în mod accelerat.

La Rediu, de exemplu, unde anul trecut au avut loc mai multe dezbateri publice pe subiectul nodului de legătură dintre A8 şi DJ 282 Iaşi-Breazu-Horleşti-Iepureni, solicitarea a fost afişată pe pagina de internet a primăriei locale. Planul traseului actualizat al autostrăzii ocupă practic tot platoul dintre limita localităţii Horleşti şi Pădurea Mârzeşti, unde va fi nodul cu bretelele de legătură la drumul judeţean menţionat. În teren sunt mai multe parcele de teren, majoritatea întabulate, dar şi câteva clădiri. Printre acestea din urmă, sunt şi imobilele pe care investitorii de la Cartierul Austriac începuseră să le construiască atunci când au primit vestea că autostrada va trece peste tot terenul lor. De altfel, deţinătorii investiţiei au deschis o acţiune în instanţă contra Primăriei Rediu, cerând eliberarea autorizaţiilor de construcţie pentru celelalte case din proiect.

 

Etapa exproprierilor nu va afecta cursul documentaţiei (studiu de fezabilitate şi proiect tehnic) realizate de Consitrans şi care are acum termen de finalizare începutul anului viitor. Despăgubirile sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Pentru primul lot de autostradă intrat efectiv în lucru în judeţul Iaşi, Bacău-Paşcani (A7), Executivul a luat în discuţie cuantumul despăgubirilor abia la sfârşitul anului trecut.

Sursa Ziarul de Iași

 

Alte articole