21.9 C
Paşcani
duminică, aprilie 28, 2024

Se închide barajul de la Acumularea Hidroenergetică Pașcani. Se vor monta echipamente de 67 de milioane lei

A fost lansată licitația pentru achiziția și montarea stavilelor și a instalațiilor de acționare a lor. Peste baraj trebuie construit și un pod n mai sunt lucrări de făcut la acumularea propriu-zisă și la centrala hidroelectrică.

Cu o suprafață de cca 2250 de hectare, lacul de acumulare se va întinde de la Pașcani până aproape de Dolhasca, în județul Suceava; Sursa: Notificarea remisă la începutul anului 2023 de Hidroelectrica SA Ministerului Mediului 

 

Amenajarea Hidroenergetică Pașcani, o investiție care în 2025 va împlini 40 de ani de când au demarat lucrările, mai face un pas important spre finalizare: a fost lansată procedura de achiziție și montaj a echipamentului hidromecanic pentru baraj. De AHE Pașcani se ocupă Sucursala Hidrocentrale Bistrița (numele vine de la râu, nu de la județ), care are sediul în Piatra Neamț. Licitația a fost inițiată de  Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA la o valoare estimată de 67,7 milioane de lei.

Cititi si: Barajul de la Pașcani intră în linie dreaptă. Ar putea fi una din puţinele investiţii din PNRR cu care să se aleagă Iaşul

„Obiectul contractului îl constituie achiziția echipamentelor şi instalaţiilor mecanice prevăzute pentru dotarea barajului din cadrul Amenajării Hidroenergetice Pașcani, aceasta implicând realizarea serviciilor de proiectare, executarea lucrărilor de construcții, cât și fabricarea/ procurarea echipamentelor hidromecanice”, precizează anunțul de licitație. Este vorba de un contract „la cheie”, se arată în anunțul publicat pe platforma electronică de achiziții publice. Aceasta înseamnă „execuția de către contractor a tuturor etapelor necesare menționate în proiectul tehnic, astfel încât la momentul recepției ansamblul echipamentului hidromecanic de la Barajul Pașcani să fie complet funcțional și să răspundă în totalitate cerințelor legale aplicabile în domeniu”.

Practic, este vorba de achiziționarea și montarea stavilelor, a instalațiilor și mecanismelor hidraulice de acționare a lor și de construirea liniei de alimentare a acestora cu energie electrică.

Cititi si: Ping-pong între giganţi cu cea mai mare investiţie din judeţ făcută din fonduri publice

Ofertele sunt așteptate până pe 9 mai și vor fi evaluate în funcție de componenta financiară (80 la sută), perioada de garanție (10 procente pentru o perioadă suplimentară de 5 ani peste cei 5 ani obligatorii) și în funcție de rapiditatea execuției (10 la sută dacă lucrarea va fi gata în 14 luni în loc de 24).

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole