19.1 C
Paşcani
joi, mai 2, 2024

Scumpirea carburanților și a utilităților, efecte în lanț. Specialiștii anunță creșteri spectaculoase ale tarifelor finale la alimente

Scumpirea carburanților și a utilităților va aduce și o majorare a prețului la raft pentru multe produse. Specialiștii din industria alimentară se așteaptă la creșteri spectaculoase ale tarifelor finale. Între timp, oamenii deja se gândesc la economii pentru a-și permite să mai circule cu mașina personală.

De la începutul anului, prețul carburanților a crescut parcă vâzând cu ochii. În ultimele zile, un litru de benzină sau motorină a depășit 7 lei la unele stații. Suma este cu peste 50 de bani mai mare decât la începutul anului. În aceste condiții, unii oameni trebuie să facă mai multe compromisuri pentru a-și permite să mai circule cu mașina.

Femeie: Micșorăm bugetul la vacanțe de acum, cu sigurnață, plăcerile de zi cu zi… automat, o plimbare cu mașina nu va mai fi pe weekend, ne rezumăm la un parc.
Bărbat: O să mergem mai puțin de acuma… în limita banului. Ce să facem? Strângem cureaua… nu cu o gaură, cu trei cred!
Bărbat: Sunt dependent de mașină la serviciul pe care îl desfășor și nu este normal ce se întâmplă în momentul de față.

Scumpirea carburanţilor îi afectează și pe micii întreprinzători ale căror afaceri depind de transportul produselor de la fabrică spre punctele de desfacere. Andreea deține o afacere cu produse de patiserie în Galați și lunar trebuie să facă de mai multe ori plinul la cele 8 mașini de transport marfă pe care le deține. A scumpit deja produsele de pe raft pentru a-și putea acoperi cheltuielile.

Andreea Anghel, antreprenor: Toate aceste scumpiri și chiar și a combustibilului și a energiei în mod special se reflectă în prețul final pe care îl suportă consumatorul final, în prețul produsului automat.

Această creștere a prețului carburanților e bomboana de pe coliva cărnii de porc românești”

Și prețul alimentelor de bază ar putea fi influențat de scumpirea carburanților.

Ioan Ladoși, presedintele Asociației producătorilor de carne de porc: La poarta fermei, noi primim pentru fiecare kilogram de carne de porc în viu 5,5 lei, iar în contextul scumpirilor, costul de producție a depășit deja 6,5 lei pe kilogram. Această creștere a prețului carburanților e bomboana de pe coliva cărnii de porc românești.

Sorin Minea, președinte Romalimenta: Prețul nu se formează doar cu prețul la combustibil. Gândiți-vă că apare creșterea prețului la utilități, gaze, curent electric care vor genera o creștere mare, aparent devalorizarea și inflația, eventual unele majorări salariale, impozitele și toate aceste lucruri duc la o scumpire care poate să fie în unele cazuri spectaculoasă.

Specialiștii nu au putut estima însă cu cât se vor majora prețurile la rafat.

sursa digi 24

Alte articole