21.3 C
Paşcani
sâmbătă, martie 25, 2023

Schimbare importantă: reprezentantul Colegiului Medicilor primeşte drept de vot în Consiliul de Administraţie al unui spital

O modificare legislativă important are potenţialul de a schimba raportul de forţă în Consiliile de Administraţie ale unităţilor medicale din România. Ministerul Sănătăţii a decis ca reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, care se află obligatoriu în Consiliile de Administraţie ale spitalelor, să aibă şi drept de vot. Până acum, aceştia erau doar observatori, invitaţi permanenţi la şedinţele administrative din cea mai importantă structură decizională dintr-un unitate medicală. Mai nou, aceştia vor putea vota, iar votul lor poate atârna greu atunci când se decid potenţiale achiziţii, modificări ale regulamentelor de funcţionare, ale organigramei, dar şi cu privire la evaluarea managerului.

Poate nu va schimba fundamental felul în care funcţionează CA-ul unui spital, spun medicii cu care am discutat, dar un vot negativ la o evaluare managerială din partea reprezentantului Colegiului Medicilor ar putea atrage atenţia tuturor cu privire la faptul că, la nivelul colectivului, managerul mai are probleme de rezolvat.

Şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, filiala Iaşi, dr. Liviu Oprea (FOTO), a spus pentru „Ziarul de Iaşi” că vede în această decizie o dorinţă ca rolul personalului medical să fie mai important în sistemul sanitar.

Cine face parte dintr-un Consiliu de Administraţie al unui spital

„Ce face reprezentantul Colegiului Medicilor în Consiliul de Administraţie: conform legii, două lucruri. Este obligat să supravegheze libertatea profesională a doctorilor faţă de angajator şi ca practica medicală să nu fie impietată de actele administrative. Înainte exista doar poziţia de observator, dar acum dimensiunea se schimbă. Devine membru cu drepturi depline şi va vota toate actele administrative, inclusiv chestiunile legate de buget şi tot ce se hotărăşte în Consiliul de Administraţie”, a declarat dr. Liviu Oprea.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow