12.7 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Sanatate: Cum puteti preveni cariile si caderea dintilor

Inainte de a se instala nevoia unor interventii medicale stomatologice, este bine sa aflati cum puteti preveni aparitia cariilor si caderea dintilor.

Problemele de sanatate orala pot sa apara la orice varsta, iar cariile lasate netratate produc infectii periculoase, care conduc in timp la imbolnavirea ireversibila a danturii.

Ce sunt cariile si cum apar

Cariile dentare apar din pricina bacteriilor care se regasesc in mod normal in cavitatea bucala si care se hranesc cu particule alimentare si produc acizi care ataca dentitia. Combinatia dintre bacterii, resturi de hrana, acid si saliva da nastere unei substante tulbure care acopera dintii, numita placa dentara, care se formeaza dupa aproximativ 20 de minute de la ultima masa.

In cazul in care aceasta placa nu este indepartata prompt, cariile dentare incep sa se formeze. In cele din urma, placa dentara se intareste si se transforma intr-o materie minerala, numita tartru, care este mult mai dificil de eliminat. Atat tartrul, cat si placa dentara, conduc la aparitia afectiunilor gingivale, precum parodontoza sau gingivita.

In afara de faptul ca gingiile sunt afectate, placa dentara acumulata afecteaza smaltul protector al dintilor, pana in punctul in care creeaza conditiile propice aparitiei cariilor.

In prima faza de dezvoltare, cariile nu produc simptome (durere, sensibilitate etc.), insa daca nu sunt tratate la timp, este ajung sa se extinda si sa afecteze nervii si vasele de sange delicate de la acest nivel. In afara de disconfortul sporit, dintele ajunge sa fie deteriorat masiv de carie si distrus, pana cand ajunge sa cada.

Care sunt cauzele cariilor dentare

Cariile dentare sunt favorizate in primul rand de carbohidrati – amidon si zaharuri – care se lipesc de suprafata dintilor si ajuta bacteriile sa se hraneasca, sa elimine produsi acizi si sa participe astfel la imbolnavirea danturii. In plus, alimentele bogate in carbohidrati contribuie la cresterea cantitatii de placa dentara, care odata neindepartata eficient, ataca smaltul dentar si duce la formarea tartrului.

Pe masura ce cariile se dezvolta, bacteriile si acidul continua sa sape catre pulpa dentara, cea care contine nervi si vase de sange. Astfel, pulpa sufera inflamatii si iritatii din pricina actiunii bacteriene, iar osul care sustine dintele ajunge sa fie si el afectat. In acest punct, apar durerile severe, sensibilitatea dentara, disconfortul la masticatie si alte simptome foarte neplacute.

Organismul poate raspunde actiunii bacteriilor, multiplicand numarul de celule albe care lupta cu infectiile. Acest proces se poate solda cu formarea abcesului dentar.

Cariile apar mai frecvent in randul copiilor si tinerilor, pe cand afectiunile gingivale sunt comune la varsta adulta. Bolile gingiei conduc la expunerea radacinilor dentare, care pot fi acoperite mai usor de placa excedentara, ca apoi sa devina susceptibile carierii. De asemenea, plombele dentare mai vechi se pot deteriora in timp, facand loc bacteriilor sa se acumuleze si rezultand in mai multe carii periculoase pentru cavitatea bucala.

Continuarea pe sfatulmedicului.ro

Alte articole