5.3 C
Paşcani
miercuri, februarie 1, 2023

Românii au printre cele mai mici salarii din Europa, dar scot mai mulţi bani din buzunare pentru alimente, transporturi şi vacanţe

Românii câştigă puţin şi cumpără scump. Nu din snobism însă. Un studiu Eurostat arată că hrana costă mai mult în ţara noastră decât în Polonia sau Serbia, iar salariile sunt printre cele mai mici din Europa. Vesticii şi nordicii sunt însă în top atunci când vine vorba despre salarii mari şi preţuri pe măsură.

Conform ultimului studiu Eurostat, românii sunt printre cei mai prost plătiţi europeni. Atunci când vine vorba despre salarii, suntem la coada clasamentului alături de vecinii bulgari şi turci. Nu doar salariile mici sunt o problemă mare. Ci şi preţurile la alimente şi servicii.

Chiar dacă nu depăşim media europeană atunci când vine vorba despre banii plătiţi pentru un kilogram de carne sau un litru de lapte, preţurile sunt mai mari la noi decât în ţări precum Polonia sau Serbia. Dar acolo, salariul mediu este mai mare.

Şi în ceea ce priveşte plata serviciilor din hoteluri şi restaurante stăm prost. Dăm bani mulţi şi aici, deşi de multe ori condiţiile sunt mult mai slabe calitativ ca cele din Turcia sau Bulgaria, unde indicele preţurilor este mai mic. Nu e de mirare aşadar că mulţi români aleg să-şi petreacă acolo vacanţele.

Şi exact aceeaşi situaţie este şi atunci când vorbim despre transporturi. În topul preţurilor, cu valori peste medie la aproape fiecare categorie, apar mereu ţări ca Norvegia, Suedia, Danemarca, Luxemburg sau Elveţia. Aceleaşi ţări apar şi în topul celor mai bine plătiţi europeni.

Sursa Observator

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow