21.6 C
Paşcani
joi, mai 2, 2024

România, pe locul 2 în UE la consumul uman de antibiotice

În 2021, în România s-au utilizat 187 de tone de substanță activă de medicamente antimicrobiene la oameni și alte 174 de tone la animale crescute pentru hrană. Acest lucru ne-a clasat, în ambele situații pe locul 6 în Uniunea Europeană (UE).

Însă, spun specialiștii, dacă se raportează cantitatea folosită de antimicrobiene la biomasă (umană sau animală), România se situează pe locul 2 în UE (după Franța) la consumul de antimicrobiene pentru populație (155,8 mg/kg de biomasă în 2021) și pe locul 13 la consumul la animalele crescute pentru hrană (59 mg/kg).

În acest context alarmant, recent, Ministerul Sănătății a introdus o nouă reglementare privind eliberarea antibioticelor în farmacii, motivată de autorii proiectului prin “situația îngrijorătoare” din România în privința consumului de medicamente și a rezistenței la antimicrobiene (RAM), care “necesită măsuri urgente”.

Specialiștii spun că rezistența la antimicrobiene este o amenințare serioasă pentru sănătatea publică și animală. În fiecare an, RAM provoacă circa 35.000 de decese în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (UE/SEE) și reprezintă o povară semnificativă pentru sistemele europene de sănătate, costurile fiind evaluate la 11,7 miliarde de euro pe an, conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

”Înainte de descoperirea antibioticelor, acum aproape un secol, mulți oameni mureau din cauza unor infecții bacteriene minore. De atunci, milioane de vieți au fost salvate datorită antibioticelor, iar speranța de viață a crescut peste tot în lume. Mai mult, folosirea antibioticelor la animale a sporit producția de hrană. Însă folosirea extinsă a antibioticelor a generat, în timp, rezistență la antibiotice, care a devenit o amenințare serioasă la adresa sănătății publice”, a explicat Conf. Dr. Gabriela Tătărîngă, farmacist primar, Președinte al Colegiului Farmaciștilor din Iași.

Continuarea pe Ziarul de Iași

Alte articole