10.8 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Reţelele de socializare virtuale şi „nevoia“ de a fi mereu „online“

Reţelele de socializare virtuală ne ocupă din ce în ce mai mult timp. Ne răpesc ore importante din viaţa reală, din timpul pe care ar trebui să-l petrecem interacţionând direct cu oamenii. Ne scad performanţa profesională şi puterea de concentrare: ne întrerupem de la activităţile curente pentru a verifica ce mai este „nou“ în reţea. Specialiştii vorbesc chiar de un fenomen intitulat FOMO (Fear Off Missing Out), fenomen care face referire la nevoia de a fi „online“ mereu, de teama de a nu pierde ceva important din ceea ce se distribuie pe reţelele de socializare.

Reţelele de socializare on-line sunt foarte „seducătoare“ deoarece lasă senzaţia că socializezi indiferent de vârsta pe care o ai. Specialiştii avertizează însă că faptul că ai sute sau mii de de prieteni virtuali, nu înseamnă însă că eşti o persoană foarte populară sau că socializezi. Se acceptă prietenii cu zecile sau se dau likeuri sau unor oameni pe care nu îi cunoaştem deloc sau îi cunoaştem prea puţin. Oameni cu care e puţin probabil să avem un contact real, direct, nemediat.

„Există seducţia pentru o bună parte dintre noi de a evada din cenuşiul cotidian în această lume extrem de minunată: lumea virtuală. Dar în această lume interacţiunea respectă cu totul şi cu totul alte reguli. Lipseşte limbajul nonverbal, lipseşte interacţiunea directă, feedbackul direct pe care ţi-l dă o discuţie faţă în faţă. Există un nivel mai superficial de interacţiune şi care nu presupune o cunoaştere mai în profunzime sau mai bună a interlocutorului. Este o realitate că multe persoane petrec foarte mult timp în această lume virtuală. E o variantă la îndemână: poţi interacţiona oricând şi oriunde, nu trebuie să ieşi, să depui un efort. Trebuie doar să dai „click“ şi „like“ şi lucrurile se petrec instantaneu“, arată dr. Ovidiu Alexinschi, medic coordonator programe Noaddict.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole