19.9 C
Paşcani
vineri, mai 3, 2024

Regionalizarea care întârzie. Provocarea societăţii civile pentru o clasă politică surdă

O dezbatere prilejuită de lansarea unui volum de studii pe subiectul reorganizării administrativ-teritoriale a scos în evidenţă necesitatea şi avantajele acestei reforme, văzută de specialişti din mai multe domenii

 

Un model de regionalizare propus de profesori şi cercetători ieşeni din mai multe domenii a fost inclus într-un volum de studii intitulat chiar aşa, „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanţă a României”, iar lansarea a oferit prilejul unor discuţii de profunzime pentru acest proces inevitabil, cu toată opoziţia clasei politice. De altfel, în sala de la Palatul Braunstein devenită neîncăpătoare a fost prezent un singur politician, dar din categoria aleşilor tineri: Mihail Bogdan, consilier judeţean (USR).

Coordonat de Alexandru Cohal, Dorin Dobrincu şi George Ţurcănaşu, toţi trei membri ai Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei, volumul editat la Polirom aşază reconfigurarea administrativă a României şi impactul regionalizării asupra cetăţenilor în mai multe domenii: geografic, economic, social, etnografic, militar.

Raimar Wagner, de la Fundaţia „Friedrich Naumann” România şi Moldova, a menţionat câteva momente politice ratate pentru reforma administrativă, între care guvernarea USL din 2012-2014, care a deţinut o majoritate constituţională.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70