12.4 C
Paşcani
vineri, mai 10, 2024

Proteste uriașe în toată țara. De ce refuză transportatorii să elibereze șoselele

Transportatorii și fermierii continuă protestele pentru că nu au obținut un preţ la RCA plafonat așa cum își doresc. Ei acuză că nu mai pot suporta prețul mare al poliței de asigurare care a crescut an de an, în unele cazuri și în ciuda faptului că nu au provocat daune. Însă o analiză ASF arată că frecvența daunelor pentru categoria autovehicule de transport marfă, >16 tone, la persoane juridice a fost de 19,1%, în cinci ani, în timp ce pe total piață a fost de 5,7%.

„Cea mai puternică influență asupra valorii finale a tarifului RCA pentru categoria «Transport marfă >16 tone» o are frecvența daunelor. Acest factor explică în bună măsură diferențele (în sens negativ) față de primele practicate de asigurătorii din alte piețe din Uniunea Europeană”, se arată în analiza ASF, citată de hotnews.ro. Frecvența daunelor în perioada 2018-2022 pentru categoria „autovehicule de transport marfă, >16 t, la persoane juridice” a fost de 19,1%, în timp ce pe total piață a fost de 5,7%. În aceeași perioadă, severitatea daunelor la camioanele de peste 16 tone deținute de firme a fost de 15.933 de lei, comparativ cu 8.855 de lei total piață.

De ce nu poate fi RCA sub 1.000 de euro

Drept urmare, surse din piață au declarat pentru „Adevărul” că solicitările transportatorilor legate de prețul RCA plafonată la 4.500 de lei sunt nesustenabile. „Orice tarif RCA trebuie să aibă în spate niște calcule actuariale. Faptul că City Insurance a vândut acum câțiva ani RCA pentru transportatori la prețul de 4.500 de lei nu înseamnă ca acel cost era unul care să și asigure protecția în caz de daună. Dovada a fost faptul că firma a intrat în faliment, iar astăzi sute de mii de păgubiți RCA așteaptă încă banii de despăgubire datorați de către City Insurance. 

Continuarea pe Adevarul 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70