18 C
Paşcani
sâmbătă, mai 18, 2024

Programul Slujbei de Bobotează la Catedrala “Pogorârea Sfântului Duh“

Doar două zile îi mai despart pe credincioșii ortodocsi de marea sărbătoare a Bobotezei. La Pașcani, părintele protopop Pavel Postolachi a anunțat deja programul evenimentelor religioase ce vor avea loc pe data de 6 ianuarie. Astfel, pășcănenii sunt așteaptați joi la Catedrala Pohorârea Sfantului Duh, unde incepand cu ora 9:00 va avea loc Sfanta Liturgie, iar de la ora 11:00 se va desfasura in afara Catedralei, pe un podium special amenajat Slujba Sfintirii Mari a Apei. Precizam ca in acest an traditionala Cruce facuta din gheata va fi inlocuita cu una din lemn, impodobita cu flori si crengute de brad.

În ajunul şi în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe se sfintesţe aghiasma cea mare, de aceea şi slujba Aghasmei mari este mai lungă şi mai festivă.

La Iași, slujba de sfinţire a apei se va face în ziua de 6 ianuarie, incepand cu ora 11.00, la Catedrala Mitropolitană, după Sfânta Liturghie, pe esplanada din faţa intrării în locaşul de cult. Slujbă va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Cateva reguli urmeaza sa fie respectate pentru ca totul sa se desfasaoare intr-o maniera organizata. Astfel, credincioşii care ajung la slujba de boboteaza la iasi vor trebui să se aşeze pe două rânduri, urmand ca Agheasma mare sa fie oferită credincioşilor de către cei 40 de voluntari.

Boboteaza este o sarbatoare care abundă în superstiţii, iar oamenii de la sate ţin cont şi acum de ele pentru a le merge bine tot anul. Astfel, inca din ajun de Bobotează, credincioşii se pregătesc într-un mod special pentru a întâmpinaaceasta mare sarbatoare. Miercuri, pe 5 ianuarie, crestinii postesc pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfintita. Tot în această zi se pregăteşte tradiţionala Crucea de gheaţă pentru a doua zi atunci cand va avea loc slujba de sfinţire a apei.

Aceasta sărbătoarea în lumea satului are o semnificatie aparte, iar multe dintre semnele care apar de Boboteaza sunt considerate ca fiind relevante pentru tot anul. Spre exemplu, se crede ca dacă în ajunul Bobotezei este brumă pe pomi, atunci anul va fi rodnic pentru acei copaci, iar dacă ploua in aceasta zi, tot anul va fi ploios.

Noapte de ajun este una importanta si pentru fetele nemaritate. Potrivit traditiilor pastrate si in prezent, la sfinţirea caselor şi creştinilor de către preot, fetele încearcă să fure fire de busuioc din găleata cu agheasmă, ca să le pună la cap şi să-şi viseze ursitul,

Confrom tradiției ortodoxe, aghiasma mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămâne la fel de proaspătă şi plăcută la gust, iar, in Moldova, crestinii ortodocsi iau pe nemancate Agheasma Mare timp de opt zile, incepand din Ajunul bobotezei si pana pe 14 ianuarie.

De asemenea, putem stropi cu Aghiasma mare casa, curtea şi grădina, precum si animalele şi livezile din jurul casei, pentru a le feri de rele.

 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70