4 C
Paşcani
miercuri, decembrie 1, 2021

Prognoza meteo: se anunţă prăpăd la vară. Când lovesc fenomenele extreme, cât va ploua în mai şi unde arde seceta în iulie

Meteorologii estimează că temperaturile pentru primele două luni de vară, iunie şi iulie, vor fi mai ridicate decât în mod obişnuit, mai ales în regiunile sudice si sud-estice. Seceta şi lipsa precipitaţiilor, deficitare, în aproape toate regiunile, vor face prăpăd, iar fenomenele extreme ăşi vor face tot mai des apariţia.

Această vară va fi una cu fenomene extreme deoarece în ultimii ani există o tendinţă ca anotimpul cald să se extindă până la jumătatea lunii septembrie, aşa cum primăvara pot apărea fie temperaturi şi vreme de vară, fie viscol şi ninsori. „Nu e normal. Avem clar temperaturi mult mai mari. Toată Europa este sub infuenţa unui câmp de presiune ridicată, care aduce aer mai cald dinspre nordul Africii(…) Avem temperaturi de iulie în aprilie, aşa cum anul trecut pe vremea asta aveam viscol în Moldova. Primăvara, prin natura ei, este un anotimp de tranziţie, cu fluctuaţii mari. Schimbarea climatică nu ne aduce neapărat un nou fenomen nemaivăzut în România, dar aceste fenomene vin cu o intensitate şi frecvenţă mult crescute. În septembrie, avem deja valuri de căldură încă de acum doi ani. Prima parte a lunii septembrie devine tot o perioadă de vară. Sunt modificări cu care va trebui să ne obişnuim. Agricultura, gestionarea resurselor de apă şi energie vor trebui să ţină seama. În mod clar, vom avea o vară cu fenomene extreme”, a explicat la Digi TV, Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM). Estimări pentru următoarele 3 luni ANM a prezentat prognoza pentru următoarele 3 luni. Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Continuarea pe Adevarul 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Câți români încă mai au WC-ul în curte. Țara ar putea scăpa de toaletele din spatele casei în 10 ani

Toaletele din spatele casei încă sunt ”la modă” în România, cu toate că nu e un subiect...

Există smântâna de post! Rețeta cu ingrediente 100% naturale

Smântâna merge de minune la tot felul de preparate culinare, dar ce ne facem când suntem în...

Pâinea s-ar putea scumpi cu până la 15%. Avertismentul producătorilor români

Pâinea care ajunge pe mesele românilor ar putea fi mai scumpă în perioada următoare cu până la...

INS: Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent. Cum este distribuită sărăcia în țară

Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent, dublu față de țările dezvoltate din Europa...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI