20.1 C
Paşcani
duminică, aprilie 28, 2024

Poliţia Rutieră va avea 4 detectoare de droguri care vor fi cumpărate cu bani de la Consiliul Judeţean. Unul va fi la Pașcani

În plin scandal al drugtesterelor poliţiei rutiere care dau erori, la Iaşi vor ajunge patru aparate performante. Acestea urmează să fie achiziţionate de către Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Iaşi (ATOP) cu fonduri proprii. ATOP este un organism independent, cu rol consultativ, care funcţionează pe lângă fiecare consiliu judeţean, în scopul asigurării unui climat de siguranţă şi securitate publică. În ATOP sunt reprezentanţi ai Poliţiei, Pompieri, armată, Poliţia Locală şi societăţii civile.

Cele patru drugtestere vor fi cumpărate în perioada următoare de către ATOP şi vor fi predate către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi. Apoi, aparatele vor ajunge la Serviciul Rutier Iaşi, Biroul Rutier Iaşi, la Paşcani şi Răducăneni. „Avem bani pentru această iniţiativă, am discutat în cadrul Consiliului Judeţean Iaşi cu domnul Costel Alexe şi a fost favorabil cu această iniţiativă. Acum căutăm nişte aparate performante şi dăm drumul la procedura de achiziţie. Credem că o să fie foarte folositoare aceste drugtestere în contextual actual”, a spus Adrian Acostoaiei, preşedintele ATOP Iaşi.

Drugtestele folosite de către poliţiştii din Iaşi pentru şoferi nu oferă rezultate precise şi zac prin birourile ofiţerilor, fiind folosite destul de rar. Utilizarea lor în Iaşi a demonstrat faptul că informaţiile oferite de aceste teste sunt de multe ori irelevante. Pentru a proba consumul de droguri, un şofer este trimis şi la analize de urină şi de sânge la spital, unde o patrulă de poliţie trebuie să stea chiar şi câte două ore în aşteptarea prelevării. Ca atare, aparatul este doar „un detector”. Aparatele de tip drugtest semnalează posibila prezenţă a anumitor substanţe, dar nu măsoară nivelul acestora. Ca atare, nici nu sunt verificate metrologic. În schimb, aparatele de tip etilotest măsoară cu precizie şi indică cantitatea de alcool în aerul expirat.

În total, la nivelul poliţiei române sunt 171 de aparate. La Iaşi sunt puţine, iar unii poliţişti nici nu ştiu cum arată. Însă chiar şi acele câteva drugtestere au cauzat în ultimii ani multe controverse. Ca urmare, poliţiştii ezită să le folosească. De exemplu, un scandal de amploare a fost pe punctul de a izbucni în Poliţia din Iaşi în urmă cu doi ani: doi poliţişti de la un post din judeţ, care intraseră de puţin timp în tură, au primit „vizita” inopinantă” a şefului Serviciului Rutier Iaşi. Acesta i-a pus să sufle în detector. Rezultatele i-au şocat pe poliţiştii testaţi: drugtestul a arătat că toţi erau drogaţi cu mai multe substanţe odată. Furioşi, poliţiştii au mers imediat la Institutul de Medicină Legală unde testele amănunţite au arătat în termen de o lună de zile că aparatele au oferit informaţii total eronate, iar suspendarea acestora a ieşit din schemă. În cazul acesta, medicii de la IML au fost decisivi, însă şi aici sunt probleme în privinţa testelor.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole