25.8 C
Paşcani
marți, mai 7, 2024

Pelerinaj de Florii la Pașcani – FOTO/VIDEO

In ajunul sfintei sarbatori de Florii, centrul municipiului Pascani a rasunat de cantece religioase si sunete de toaca. Sambata dupa-amiaza a avut loc traditionalul pelerinaj de Florii, ce a inceput din piateta Casei de Cultura si pana la Catedrala Pogorarea Sfantului Duh. Preoti, maicute si oameni de rand, cu ramuri de salcie in maini au strabatut centrul orasului pentru comemora intrarea lui Iisus in Ierusalim.

Potrivit DIGI 24, sarbatoarea de duminica, 9 aprilie, are o însemnătate aparte pentru că marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. În același timp, potrivit tradiției, în Duminica Floriilor sunt celebrați cei care poartă nume de flori.

Ce semnificație are sărbătoarea Floriilor

În fiecare an, cu o săptămână înainte de Paște, creștin-ortodocșii sărbătoresc Duminica Floriilor, denumită și Intrarea Domnului în Ierusalim. Duminica Floriilor este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc. Prima menționare a Duminicii Floriilor datează din secolul al IV-lea, iar prima celebrare a avut loc la Ierusalim.

Sărbătoarea a cuprins, în scurt timp, întreaga lume creştină, fiind celebrată cu mare fast. Această duminică îi pregăteşte pe credincioşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii. În același timp, Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.

Tradiții și obiceiuri de Florii

Creştinii prăznuiesc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim participând la Sfânta Liturghie, împodobind cu ramuri de salcie sfinţită icoanele, uşile şi ferestrele gospodăriilor lor şi păstrând rânduiala postului. Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an, fiind folosite cu credinţă la tămăduirea diferitelor boli. Oamenii obişnuiesc şi să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le aşeze pe morminte. Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei, amintind totodată de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, în această zi. Articolul integral pe DIGI 24.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70