More

  Parlamentul a decis: Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie

  Camera Deputaților a dezbătut și adoptat, miercuri, în regim de urgenţă, proiectul de lege care stabilește datei alegerilor locale. Deputații au adoptat inițiativa legislativă cu 253 voturi pentru, 2 contra şi 36 abţineri.

  Proiectul de lege prevede ca data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti, consiliile judeţene, precum şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene.
  De precizat este că deputații au adoptat proiectul UDMR amendat de către Senat și au respins inițiativa Guvernului.
  Liberalii i-au acuzat pee pesediști că au respins proiectul Guvernului din orgoliu. „Avem inflaţie legislativă dintr-o chestiune de orgoliu. În legislaţie se spune că Guvernul trebuie să stabilească data alegerilor”, a spus Andronache.
  În replică, Florin Iordache a spus că proiectul UDMR este mai complex şi că foarte multe prevederi din proiectul Guvernului au fost preluate.
  „Foarte multe articole din proiectul Guvernului au fost preluate. Proiectul UDMR este mai complet. Dacă am avea orgolii pentru proiectul guvernului, vom avea probleme de bicameralism, deoarece acesta a fost respins în Senat”, a explicat Iordache.
  Proiectul de lege dezbătut de senatori și adoptat fără modificări de către Camera Deputaților permite partidelor politice fără grupuri parlamentare în ambele Camere să aibă reprezentanți în secțiile de votare. Cu alte cuvinte partidele mici ca ALDE, PRO România PP-USL au dreptul la membri în Birourile, dar și în secțiile de votare.
  Un alt articol prevede ca partidele să poată folosi banii din subvenția de la stat pentru cheltuieli de campanie.
  În cadrul dezbaterilor din Parlament s-a respins propunerea USR care prevedea că desfășurarea votului va avea loc timp de 2 zile.
  Inițiativa legislativă a UDMR a trecut de Senat și a intrat în dezbaterea Camerei Deputaților în regim de urgență.
  Proiectul adoptat de către Camera Deputaților merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
  Ca alegerile să se desfășoare pe 27 septembrie, legea trebuie să intre în vigoare cel mai târziu în data de 27 iulie.

  CONTINUARE PE HOTNEWS.RO

  Ce părere ai?

  Related Articles

  S-a decis: Purtarea măştii, inclusiv pe stradă, obligatorie în Iaşi până pe 31 august

  Întrunit astăzi, 14 august 2020 în ședință extraordinară, la convocarea dlui. Prefect Marian GRIGORAȘ,  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a analizat evaluarea făcută...

  Beneficiile puțin știute ale pudrei de cacao

  Cacao a fost prima dată folosită de civilizația Maya din America Centrală. Arborele de cacao a fost introdus în Europa de spanioli, în secolul...

  Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și superstiții de Sfânta Maria

  Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august. Află ce tradiții și...

  Opinii