3.3 C
Paşcani
vineri, decembrie 9, 2022

Parc eolian de 90 milioane de euro, la Ruginoasa

Un parc eolian cu 12 turbine în valoare de 90 de milioane de euro ar urma să fie construit în comuna Ruginoasa. Investiția, cu o putere instalată de 60 mw, va fi amenajată pe o suprafață de 25 de hectare.

Localnicii au vândut sau închiriat deja diferite parcele investitorilor – un om de afaceri ucrainean, Rinat Ahmetov și partenerilor săi din Cluj.

Parcul eolian va fi o sursă de venit destul de mare și pentru comunitate, prin taxele și impozitele locale. De exemplu, pentru obținerea autorizației de construcție, oamenii de afaceri vor trebui să achite 2,5 milioane de lei în conturile primăriei. Suma reprezintă un sfert din bugetul local al comunei, precizează presa națională.

Decizia de a face un parc eolian la Ruginoasa a venit ca urmare a studiilor de vânt făcute, care au arătat potențialul eolian considerabil al ariei respective. După ce va fi finalizată investiția, în sistemul energetic național se vor livra din Ruginoasa, cantități foarte mari de energie – 200.000 MW/an.

Acest tip de proiecte reprezintă un magnet pentru dezvoltarea zonelor respective. Ele devin poluri pentru investițiile industriale viitoare, atrăgând companii care au în vedere consum de energie verde exclusiv pentru produsele lor. În plus se creează zeci de locuri noi de muncă, iar bugetul comunităților locale crește date fiind taxele plătite de companii atât în faza de autorizări, cât și după punerea în funcțiune a parcurilor”, a mai spus Claudiu Șugar – unul dintre partenerii din Cluj pentru profit.ro.

Investiția se află în acest moment în stadiul de proiectare și de licitații echipamente, urmând a fi finalizată în 2024.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow