20.8 C
Paşcani
marți, mai 21, 2024

„Palatul Cantacuzino” – greu de redeschis. Lucrările cu întârziere decontate tot din fonduri europene

Probleme serioase cu proiectul de reabilitare a „Palatului Cantacuzino” din Pașcani. Lucrările sunt în mare întârziere,  realizate în proporție de peste 50%,  deși ar fi trebuit să fie finalizate în luna mai iar peste câteva săptămâni se încheie și perioada de prelungire de șase luni.

Precizările au fost făcute de primarul municipiului, Marius Pintilie, în cadrul  conferinței săptămânale de presă.

Vestea bună este că restul de lucrări vor fi decontate tot din fonduri europene nu din cel al municipiului Pașcani, din următorul exercițiu bugetar, 2021. -2027, Până acum astfel de intarzaieri erau sancționate prin decontarea lor din bugetele locale.

Lucrările de renovare ar putea fi finalizate anul viitor dar clădirea va fi redeschisă publicului mai târziu, probabil în anul 2025. Amenajarea muzeului conform tematicii aprobate de Consiliul Local și angajarea salariaților conform organigramei vor fi făcute abia când lucrările vor fi aproape de final. Palatul cantacuzino va fi transformat în muzeu iar pentru a fi funcțional trebuie făcute achiziții și investiții estimate la  3 milioane de lei. Municipalitatea spune că va obține o parte din bani din fonduri europene , cca 700 000 lei iar restul de la bugetul local.

Investiția este estimată la peste 12 milioane de lei, fără TVA. Municipalitatea trebuie să aloce peste 1,4 milioane de lei, cheltuieli neeligibile și cofinanțarea de 2% dar finanțarea de la bugetul local ar urma să fie mult mai mare.

Menționăm că proiectul a fost demarat de fosta administrație locală iar în anul 2018 a fost semnat contractul de finanțare. În urma licitației contractul de execuție a fost semnat în anul 2021 cu societatea TEC TELECOM SRL, cea care a avut prețul cel mai mic.

Palatul Cantacuzino a fost construit între anii 1640 – 1650 de vistiernicul Iordache Cantacuzino, ca loc de adăpost pentru vânătoare, dar din clădirea veche nu a mai rămas decât foișorul, restul fiind reconstruită pe fundația inițială. În anul 1812 ajunge în posesia lui Iordache Rosetti Roznovanu iar în secolul următor a fost preluat de familia Brătianu. Mai târziu clădirea a fost expropiata de comuniști și transformată în Casa Pionerilor din Pașcani, apoi Palatul Copiilor, iar în anul 2012 a fost cumpărată de Primăria Pașcani, de la ultimii moștenitori, pentru suma de 180 000 euro.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70