20.6 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 31, 2021
20.6 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 31, 2021

„Palatul Cantacuzino”, aviz pentru reabilitare din fonduri UE. Contractul de finanţare ar urma să fie semnat în câteva săptămâni de zile

Palatul Cantacuzino din Paşcani va fi reabilitat cu fonduri europene. Administraţia locală a fost instiintata de conducerea ADR Nord-Est că proiectul depus în vara anului 2016 este eligibil şi intră la finanţare, după prima evaluare fiind ţinut pe lista de aşteptare, din lipsa banilor.
Investiţia este estimată la 21,9 milioane de lei, adică cca 4,7 milioane de euro. Cofinanţarea de la bugetul local este de doar 2% dar ar putea creşte cu încă câteva procente pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile.

Primarul Dumitru Pantazi spune că pe parcursul lunii august ar urma să fie semnat contractul de finanţare şi se aşteaptă că lucrările să inceapa de anul viitor. Până atunci vor fi parcurse procedurile de licitaţie pentru proiectare şi execuţie.
Investiţia ar trebui finalizata în trei ani de zile, cel târziu până în anul 2022 conform ghidului de finanţare. Va fi reabilitată clădirea principală dar şi cele anexe şi va fi amenajat spaţiul verde din împrejurimi în suprafaţa de cca 8700 mp.

Deoarece clădirea este inclusă pe lista monumentelor istorice lucrările vor avea ca scop reconstruirea palatului într-o formă cât mai autentică, fiind păstrate elementele arhitecturale.
După renovare Palatul Cantacuzino din Paşcani va fi transformat în muzeu. Atât la parter cât şi la etaj vor fi amenajate spaţii muzeale cu mobilier specific. Tot acolo urmează să fie amplasat şi un lift pentru accesul la etaj al persoanelor cu dizabilităţi.
Menţiona că administraţia din Paşcani aşteaptă să semneze contractele de finanţare pentru alte două obiective. Este vorba despre reabilitarea termică a Şcolii „Iordache Cantacuzino” proiect estimat la peste 3,3 milioane de lei şi modernizarea Creşei şi a Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 2 investiţie estimată la 5,7 milioane de lei.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
20.6 ° C
22.1 °
19.5 °
82 %
1.2kmh
0 %
sâm
31 °
Dum
30 °
lun
35 °
mar
26 °
mie
18 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI