17.2 C
Paşcani
vineri, septembrie 29, 2023

Paiele din hârtie, mai periculoase decât cele din plastic. Specialiştii sunt vehemenţi: „Numeroase efecte negative. Nu au ce căuta pe piaţă”

Paiele din hârtie ar putea să ne afecteze sănătatea! Un studiu arată că la fabricare sunt folosiţi adezivi care conţin substanţe chimice periculoase. Acestea rămân mulţi ani în organism şi ar putea provoca boli tiroidiene, leziuni hepatice sau chiar cancer renal. În plus, ele ar fi la fel de nocive pentru mediu ca şi cele din plastic, pentru că se descompun foarte greu.

Cercetătorii belgieni susţin că 90% din paiele de hârtie conţin chimicale potenţial dăunătoare pentru oameni, vieţuitoare şi mediul înconjurător. Dacă paiele din plastic au fost interzise pentru că se degradează greu, înclocuitoarele lor ar fi dăunătoare pentru sănătatea noastră.

Paiele din carton ar avea substanţe cancerigene

De exemplu, paiul din carton ar avea substanţe cancerigene, iar cu paiul din inox, ne-am putea răni. 39 de mărci de paie – din hârtie, bambus, inox, sticlă şi plastic – au fost analizate. La 27 de branduri au fost găsite 18 substanţe toxice.

Continuarea pe Observator 

Alte articole