18.8 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023

Otrava albă care se află în aproape tot ce mâncăm. Câte kilograme de zahăr consumă un român, fără să ştie, într-un an

Supranumit otrava albă şi vinovat de cele mai grave boli ale secolului, zahărul este, într-o formă sau alta, în aproape tot ce mâncăm – de la pâine, mezeluri, maioneză, până la conserve de legume şi chiar biscuiţi săraţi. Totul ascuns în spatele unor etichete greu de citit. Ajungem, aşa, să mâncăm într-un an 30 de kilograme de zahăr. Urmează un nou episod din seria Ce ne puneţi în mâncare. 

La început i s-a spus aurul dulce. Pentru că, de-a lungul istoriei sale de peste 2 mii de ani, a avut momente în care a depăşit, ca valoare, aurul. Zahărul a fost monedă de schimb, condiment de lux şi marfă rară. A încurajat sclavia şi a adus profituri imense. Azi, nu ne mai imaginăm viaţa fără el.

România, în topul consumatorilor de zahăr

Anual, în lume, se produc în jur de 185 de milioane de tone de zahăr. Fiecărui locuitor al planetei îi revin cam 25 de kilograme. România e în topul consumatorilor.

„Un român consumă, în medie, 30 de kilograme de zahăr pe an. Asta ar însemna, de exemplu, 30 de pachete cu zahăr, aşezate unul peste altul, care depăşesc de doua ori înălţimea unui om. Sau dacă ar fi să calculăm asta în cupe de înghetaţă – 2000 de cupe înseamnă 30 de kilograme de zahăr. Sau tot cam atâtea felii de tort. Asta dacă ne referim la produse despre care ştim sigur că au un conţinut mare de zahăr. Însă el se ascunde în foarte multe dintre alimentele procesate pe care le consumăm – de la sos pentru paste, până la cereale, iaurt sau chiar unele ceaiuri. Nu degeaba medicii îl numesc otrava albă. Foarte periculos mai ales pentru copii dar şi pentru cele care urmează să dea naştere unui copil”, transmite Greta Neagu, reporter Observator.

Continuarea pe Observator 

Alte articole