22.4 C
Paşcani
miercuri, mai 1, 2024

OFICIAL Programul „Săptămâna verde” primește 100 de milioane de lei din Fondul pentru mediu, pentru 2024 și 2025, echivalentul a 5 covrigi și jumătate per elev. Inspectoratele școlare și școlile răspund de utilizarea banilor

Pentru programul „Săptămâna verde” se alocă suma de 100 de milioane de lei din Fondul pentru mediu, potrivit unei hotărâri publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre hotărârea nr. 314 din 4 aprilie 2024, pentru aprobarea finanțării din Fondul pentru mediu a Programului „Săptămâna verde”. Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „banii vor fi folosiți în acest an și anul viitor pentru activități educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice și la protejarea mediului”.

Art. 1. — „Se alocă din Fondul pentru mediu Ministerului Educației, sub formă de finanțare nerambursabilă, suma de 100.000 mii lei, pentru realizarea acțiunilor multianuale necesare implementării Programului „Săptămâna verde”, derulat prin unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

Art. 2. — Suma prevăzută la art. 1 se acordă pe baza contractului de finanțare încheiat între Ministerul Educației și Administrația Fondului pentru Mediu, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare, și se virează la solicitarea Ministerului Educației”, se arată în hotărârea publicată în Monitorul Oficial.

În document apare că activitățile finanțate în cadrul Programului „Săptămâna verde” se desfășoară pe parcursul anilor 2024 și 2025.

Conform sursei citate, metodologia de implementare a Programului „Săptămâna verde” se aprobă prin ordin al ministrului educației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial vineri, 5 aprilie. Acest lucru înseamnă că metodologia ar trebui aprobată până pe 4 mai 2024.

Inspectoratele școlare și școlile derulează, urmăresc, controlează și răspund de modul de utilizare a fondurilor alocate, potrivit documentului:

Art. 4. — „Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare și unitățile de învățământ preuniversitar de stat, conform metodologiei prevăzute la art. 3 alin. (2), derulează, urmărește, controlează și răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a fondurilor alocate potrivit prezentei hotărâri.

Art. 5. — Cu 30 de zile înainte de finalizarea contractului de finanțare, dar nu mai târziu de data de 30 noiembrie 2025, beneficiarul Ministerul Educației înaintează Administrației Fondului pentru Mediu un raport de finalizare, ce va cuprinde modul de realizare a activităților programului prevăzut la art. 1 și sumele utilizate în cadrul acestuia.”

Continuarea pe edupedu.ro

Alte articole