14.4 C
Paşcani
joi, mai 2, 2024

O nouă alertă în magazinele din România. Tone de chiftele, infectate cu pesticid cancerigen

O nouă alertă s-a dat în România. După ce zeci de sortimente de îngheţată au fost retrase din hypermarketuri, de această dată două tone de chiftele infectate cu un pesticid care este cancerigen au fost retrase de la raft.


Chiftele, retrase de la raft. Oxidul de etilenă, prezent în două tone

Potrivit şefului Autorității Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea, produsele ar fi fost deja retrase de la raft, dar o parte au fost deja vândute.

„Este vorba de aproximativ 2 tone de chiftele în care s-a identificat prezenţa oxidului de etilenă. Am fost notificat aseară de către un alt stat membru. Pe această cale, atrag atenţia în mod deosebit lanţurilor de magazine care au comercializat aceste chiftele să afişeze public, la vedere, care este tipul şi lotul acestor produse, pentru ca cei care au cumpărat produsul să îl poată identifica şi returna. Este foarte important asta!  Încă de aseară au fost retrase de pe rafturi, dar au fost comercializate o parte din aceste chiftele, aşa că rog public ca supermarketurile să afişeze fotografia produsului la intrarea în magazin, pentru a putea fi adus înapoi de clienţi”, a declarat Mihai Ponea, directorul ANSVSA, la Antena 3.

Interpelat dacă poate oferi detalii despre magazinele în care au fost comercializate, dar şi despre ce tip de chiftele este vorba, directorul ANSVSA a răspuns că „în cel mai scurt timp, ANSVSA va pune public pe site aceste produse”.

„Atrag atenţia comercianţilor că atât timp cât vând în România produse alimentare, au obligaţia ca ele să fie sigure. Dacă se depistează un risc, au obligaţia să informeze consumatorul. Altfel, vom lua măsuri drastice, până la suspendarea supermarketurilor. Nu ne jucăm cu siguranţa cetăţeanului!”, a mai declarat sursa citată.

Cât oxid de etilenă este periculos pentru organism

Mihai Ponea susține că peste 90% din produsele infectate au fost retrase de pe raft. De asemenea, directorul ANSVSA a declarat că ingerarea unei cantități infime nu produce efecte pe loc, ci consumul pe termen lung poate avea efecte cancerigene.
„Am retras peste 90% din aceste produse. Cele comercializate trebuie readuse în magazin sau distruse de cumpărători. Oxidul de etilenă este o substanţă folosită pentru a distruge bacteriile, este ca un dezinfectant. Pentru a nu mucegăi pe timpul transportului. În ceea ce priveşte intoxicarea sau îmbolnăvirea pe loc, nu e posibil. În cantităţi infime, nu produce efecte pe loc. Dacă mâncăm 100 de îngheţate, pe termen lung poate produce efecte cancerigene, cardiace, afecţiuni pulmonare. De aceea este interzis să fie prezent în alimente”, a mai declarat Mihai Ponea.

Alte articole