19.4 C
Paşcani
marți, mai 21, 2024

O echipă de la Liceul Miron Costin Pașcani în mobilitate în Turcia, într-un proiect cu fonduri europene

C.P. În săptămâna 17-21 octombrie 2022, 4 elevi şi 2 profesori de la Liceul Teoretic „Miron Costin” Paşcani au participat la cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului Erasmus + K229 Let’s help our earth live longer, nr. ref. 2020-1-IT02-KA229-079814_4, care a avut loc în Ankara, Turcia. În prima zi a mobilității, echipele țărilor participante (Italia, Bulgaria, Romania și Turcia) au prezentat  activitățile proiectului desfăşurate în şcolile proprii. Gazdele ne-au însoțit într-un tur al şcolii, iar la final, elevii au propus activități menite să contribuie la conştientizarea nevoii de a proteja mediul.

Ziua a doua a mobilității a continuat activitățile proiectului atât în şcoală, cât şi în afara ei, prin aplicații practice. În timp ce profesorii au participat la ședința coordonatorilor din școlile partenere din cadrul proiectului, elevii au luat parte, alături de colegii lor din Turcia, la ore de limba engleză pe teme de protecția mediului. În cursul după-amiezii, participanții la proiect s-au deplasat într-o arie protejată lângă Ankara, pe malul lacului Eymir, unde au descoperit plante și păsări specifice zonei şi au promovat un mod de deplasare nepoluant: mersul cu bicicleta. Seara, elevii din Bulgaria, Italia și România au fost invitați la cină în familii de către colegii lor turci, prilej de a descoperi diferențe și asemănări culturale.

Ziua a treia a constat într-o vizită la stația de epurare a apelor uzate de lângă Ankara. Gazdele au prezentat și explicat procesul prin care apele uzate sunt ecologizate, precum și centrala electrică ce foloseşte biogazul obținut în urma procesului de epurare. La finalul zilei, elevii si profesorii au cunoscut o parte din istoria si tradițiile Turciei, vizitând Mausoleul dedicat lui Mustafa Kemal Atatürk, precum şi vechea cetate a Ankarei.

În a patra zi a mobilității din Ankara a avut loc o vizită culturală în oraşul Beypazarı, oraş vechi ce păstrează arhitectura specific otomană, şi care a intrat în patrimoniul UNESCO. În acest oraş, studenții si cercetătorii vin să studieze arhitectura, muzica religioasă veche folosită în moschei şi gastronomia tradițională. Elevii au exersat prepararea ceaiului turcesc, s-au delectat cu baclavaua cu 80 de straturi specifică oraşului şi au aflat că zona furnizează cea mai mare parte din producția de morcov a Turciei.

Ultima zi a mobilității a fost marcată de un atelier de lucru în care copiii au creat clepsidre din materiale reciclabile. Această activitate a fost urmată de festivitatea de acordare a certificatelor de participare, apoi de un scurt spectacol realizat de țara gazdă, în care copiii au folosit instrumente făcute din materiale reciclate. De asemenea, pentru promovarea interculturalității, ultima activitate a constat într-un spectacol de karaoke, în care fiecare țară a interpretat un cântec specific propriei țări.

Prin activitățile desfășurate pe parcursul acestei săptămâni, s-a accentuat importanța protejării mediului înconjurător, atât prin conservare, cât și prin reciclare. Elevii au realizat că ocrotirea mediului stă în puterea fiecăruia, fie ca individ, fie ca grup ori instituție. O altă latură prezentă pe parcursul mobilității a fost promovarea culturii specifice fiecărei țări și respectarea și promovarea diversității culturale.

 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70