14.1 C
Paşcani
vineri, mai 3, 2024

„Nu expunerea la soare este periculoasă, ci faptul că aceasta se face la ore când ultravioletele sunt prea puternice“. Top 10 categorii la risc în cancerul de piele

Vacanţele prelungite la plajă, fără protecţie solară, reprezintă principalul factor de risc pentru apariţia cancerului de piele. Cu toate acestea, există o serie de alte obiceiuri care înclină negativ această balanţă.

Din păcate, cancerul de piele nu ocoleşte pe nimeni, deşi cazurile pediatrice sau la persoanele cu piele închisă la culoare sunt mai rare. Leziunile maligne pot apărea ca urmare a unor factori ce nu pot fi controlaţi  – moştenire genetică -, dar într-o măsură şi mai mare, ca urmare a unor factori controlabili  – un stil de viaţă nociv pentru piele. Vârsta, numărul mare de tatuaje, fumatul, expunerea la substanţe chimice sunt tot atâţia factori care cresc riscul de apariţie a celui mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, cel de piele. Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie în cadrul Spitalului de dermato-venerologie Bioderm (foto jos), dezvăluie mai jos care sunt categoriile cu cel mai mare risc şi cum putem preveni cancerul de piele.

1.Persoane cu istoric de arsuri solare Orice expunere la soare are efecte dăunătoare, însă corpul posedă mecanismele necesare pentru a repara pielea deteriorată. Problema intervine atunci când agresiunile sunt atât de mari, încât stratul superior al pielii nu mai poate fi reparat, aşadar unele zone se pot pigmenta necorespunzător şi pot să apară aluniţe, leziuni şi alte semne care, dacă îşi schimbă rapid forma, mărimea sau culoarea, ar trebui să ne trimită de urgenţă la medic. „Este important de reţinut că nu expunerea la soare este periculoasă în sine, ci faptul că aceasta se face la ore în care radiaţiile ultraviolete sunt prea puternice  – intervalul orar 10.00-16.00 -, fără protecţie adecvată şi articole de îmbrăcăminte care să acopere pielea. Arsurile solare frecvente, în special în copilărie şi în adolescenţă, sunt asociate cu o creştere semnificativă a riscului de a dezvolta ulterior cancer de piele‟, atrage atenţia dr. Lucian Russu.  Istoricul de arsuri solare este asociat cel mai des cu apariţia melanomului  – chiar şi o singura arsură solară poate avea impact asupra pielii, în timp ce carcinomul scuamos şi cel bazocelular sunt două tipuri de cancer de piele care apar în urma expunerii repetate la soare – persoanele care muncesc mult în aer liber, persoane care locuiesc în ţări însorite, şoferi  – mâna stângă sau dreaptă, după caz, fiind cele mai expuse zone.

Continuarea pe adevarul.ro

Alte articole