17.7 C
Paşcani
duminică, octombrie 1, 2023

Noul contract cadru în Sănătate – De la 1 iulie beneficiem de mai multe servicii medicale decontate de stat. Lista celor mai importante

Noul contract-cadru va intra în vigoare de la începutul lunii viitoare şi vor fi noi condiţii de acordare a asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate. 360medical.ro a făcut o trecere în revistă a principalelor modificări aduse de documentul care a fost aprobat de Guvern şi a fost publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, în analiza efectuată de publicaţia cu specific medical se remarcă faptul că au fost introduse noi servicii diagnostice şi terapeutice care vor fi decontate. Astfel, femeile simptomatice sau care planifică o sarcină vor beneficia de recultarea gratuită a probelor biologice pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau.

Pacienţii vor beneficia şi de efectuarea testului Frax, folosit pentru a calcula riscul de ruptură la cei cu osteoporoză. Au fost introduse pe lista de tratamente decontabile şi efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor şi a luxaţiilor, spălătura gastrică – toate direct prin trimitere de la medicul de familie, fără consultul unui specialist, dacă nu se impune.

„Medicii de familie vor consemna în biletele de trimitere adresa de e-mail a cabinetului, la care poate fi transmisă electronic scrisoarea medicală de la ambulatoriul de specialitate sau de la spital, precum şi rezultatul analizelor/investigaţiilor paraclinice, pentru comunicarea rapidă a informaţiilor necesare tratării pacienţilor”, au precizat cei de la 360medica.ro.

În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate, pacienţii care prezint anumite afecţiuni se pot prezenta acum direct la mediul de specialitate, fără trimitere de la medicul de familie, şi fără a plăti astfel consultaţia.

Lista de boli a fost extinsă pentru a include şi hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar şi secundar al pielii şi mucoaselor), HIV/SIDA, dermatita atopică, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze şi tetrapareze indiferent de etiologie.

Acum se pot efectua gratuit, direct la medicul specialist, proceduri precum tomografia în coerenţă optică, extracţia dispozitivului intrauterin, imunoterapie specifică cu vaccinuri alergenice standardizate, puncţia mamară ghidată ecografic, cât şi toate serviciile acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

CONTINUARE PE ZDI.RO

Alte articole